Crna Gora 56. članica OEBS

Crna Gora danas je postala punopravan član Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Izvor: Beta

Sreda, 21.06.2006.

18:38

Default images

To je njeno prvo pristupanje nekoj međunarodnoj organizaciji posle sticanja nezavisnosti. Prema proceduri, do danas u podne članice OEBS-a mogle su da istaknu prigovor o prijemu Crne Gore u članstvo, ali se to nije dogodilo.

Odluka o prijemu formalno će biti potvrđena sutra na sednici Stalnog saveta OEBS u Beču, koji prethodne sedmice usvojio odluku o prijemu Crne Gore u tu međunarodnu organizaciju.

Crnu Goru danas su priznali Vatikan i Republika Koreja, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova.

UN napravile prvi korak ka prijemu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prosledio je molbu Crne Gore svom Komitetu za prijem novih članica.

Kako je objavljeno na sajtu svetske organizacije, to što je prijava Republike Crne Gore prosleđena Komitetu za prijem novih članica prvi je korak za novu državu Balkana da se pridruži UN. Da bi Crna Gora postala 192. članica UN, molbu treba da odobri najpre Savet bezbednosti koji ima 15 članica, a potom i Generalna skupština UN.

Predsednica Saveta bezbednosti, danska ambasadorka pri UN Elen Margaret Loj, rekla je da očekuje da će Komitet za prijem novih članova zaključiti da je Crna Gora dostojan kandidat, prenosi Asošijeted pres.

Dodala je i da se očekuje da Komitet, u kome se nalaze predstavnici 15 zemalja-članica Saveta bezbednosti, pripremi izveštaj i rezoluciju u kojoj preporučuje prijem Crne Gore u UN, kao i da će Savet održati formalan sastanak sutra ujutru na kome će glasati o rezoluciji.

Kada je odobri Savet, rezolucija će biti prosleđena Generalnoj skuštini na glasanje. Jedan diplomata iz UN rekao je agenciji Asošijeted pres da očekuje da to glasanje bude 28. juna, na plenarnoj sednici.

Sutra o doplomatskim odnosima Srbije i Crne Gore

Šef diplomatije Srbije Vuk Drašković i ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović potpisaće sutra u Beogradu Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa dve zemlje.

Vlada Srbije je 15. juna donela odluku o priznavanju Republike Crne Gore, a prethodno je Skupština Srbije, 5.juna, konstatovala njenu samostalnost. Crna Gora je stekla nezavisnost nakon referenduma održanog 21.maja.

Vlahović iznenađen brzinom međunarodnog priznanja

Ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović izjavio je da je iznenađen brzinom međunarodnog priznanja suverene Crne Gore.

Vlahović je povodom prijema Crne Gore u OEBS i sutrašnje sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj će se govoriti o prijemu Crne Gore u tu organizaciju, rekao da je ubrzano priznavanje te republike posledica referenduma koji je protekao u "u punom saglasju sa principima demokratskih zemalja". Crnogorski šef diplomatije je Televizije Crne Gore kazao da ti događaji potvrđuju da su "bile isprazne teze" da će Crna Gora čekati "na šalterima" da bude učlanjena u međunarodne organizacije.

Vlahović je precizirao da bi Crna Gora 28. juna, na sednici Generalne skupštine UN, trebalo da postane 192. članica te organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: