Nejasno oko korejskog projektila

Nije jasno da li je Severna Koreja projektil dugog dometa, koji se nalazi na lansirnoj rampi, napunila gorivom.

Izvor: Beta

Utorak, 20.06.2006.

19:39

Default images

Šef diplomatije Južne Koreje Ban Ki-Mun izjavio je da još uvek nije jasno da li je Pjongjang natočio gorivo, ali da se projektil nalazi na rampi za lansiranje, prenele su agencije. Američki zvaničnici tvrde da dokazi poput satelitskih slika ukazuju da je Severna Koreja možda napunila gorivom projektil čiji domet iznosti do 15.000 kilometara i da je spremna za test lansiranje.

Za to lansiranje Vašington, Seul i Tokio tvrde da će predstavljati veliku pretnju regionalnoj bezbednosti.

Ban je u Ženevi pozvao Severnu Koreju da ne sprovede svoje planove i da se vrati šestočlanim razgovorima o prekidu njenog nuklearnog programa. Ban je ocenio da bi motiv Severne Koreje mogao da bude taj da pokaže da može da razvije nuklearno oružje i da taj argument koristi kao "džoker" u razgovorima, naročito sa SAD.

U kasnijem govoru Ban je na Konferenciji UN o razoružanju rekao da je njegova vlada duboko zabrinuta zbog lanrisanja koje bi moglo da ima "ozbiljne negativne posledice za stabilnost korejskog poluostrva i severoistočne Azije, kao i po međunarodne pokušaje uklanjanja oružja za masovno uništenje".

Pjongjang mora da se vrati šestočlanim pregovorima bez postavljanja uslova, rekao je Ban, koji je kandidat za mesto generalnog sekretara UN. Kofi Anan će krajem godine napustiti svoj položaj.

Inače, poslednja runda nuklearnih pregovora dve Koreje, Kine, Japana, Rusije i SAD održana je u novembru 2005.

Delegacija Severne Koreje odbacila je Banov govor kao "iznenađujuće agresivan i neočekivan", posebno posle pozitivnog razvoja odnosa dve zemlje i zajedničke deklaracije potpisane pre šest godina. "Ako je sadržaj njegove izjave odraz promene stava vlade, to je kršenje, pa čak i izdaja, zajedničke deklaracije Severne i Južne Koreje, koja je usvojena 15. juna 2000. godine", rekao je diplomata Severne Koreje An Mjong Hun.

An je dodao i da je vrlo zabrinjavajuće ako je Ban iskoristio razgovore o razoružavanju i novom Savetu UN za ljudska prava u Ženevi kako bi postao novi generalni sekretar UN.

Generalni sekretar UN Kofi Anan pozvao je danas lidere Severne Koreje da smire zabrinutost međunarodne zajednice zbog planova Pjongjanga da lansira projektil dugog dometa.

Francuski premijer Dominik de Vilpen rekao je, posle razgovora sa Ananom u Parizu, da Francuska deli stav Kofija Anana. "Nadam se da će lideri Severne Koreje saslušati i čuti šta svet govori. Mi smo svi zabrinuti", rekao je Anan i dodao da Pjongjang mora da bude "veoma oprezan da ne bi stvorio još komplikovaniju situaciju na korejskom poluostrvu".

Australijski ministar spoljnih poslova Aleksander Dauner ocenio bi da bi test lansiranje bilo "vrlo provokativno, naročito u severnoj Aziji gde postoji velika zabrinutost". Dauner je upozorio da bi test mogao veoma da škodi Pjongjangu i njegovim odnosima sa međunarodnom zajednicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: