Carina za vozila iz Crne Gore

Sva vozila sa crnogorskim tablicama imaće isti tretman kao i ostala vozila koja se uvoze iz inostranstva.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.06.2006.

07:12

Default images

Ministarstvo za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom saopštilo je da neće pokretati inicijativu o izmenama Odluke o uvozu motornih vozila, pa će sva vozila sa crnogorskim tablicama imati isti tretman kao i ostala vozila koja se uvoze iz inostranstva. Procenjuje se da u ima više od 50.000 takvih automobila.

U saopštenju se precizira da to podrazumeva obavezno plaćanje carine, poreza, kao i saobraznost sa evro 3 standardima. Ovakav stav Ministarstvo zauzima da se ne bi doveli u neravnopravan položaj oni građani koji su poštovali propise i uvozili vozila saglasno zakonu.

Ista prava studentima iz Crne Gore

Uprkos predreferendumskim najavama ministra prosvete Slobodana Vuksanovića da će, ako se Crna Gora osamostali, njeni studenti u Srbiji biti tretirani kao stranci, Vlada Srbije je uz priznanje Crne Gore kao nezavisne države donela odluku da studenti iz Crne Gore u Srbiji imaju ista prava kao i do sada. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Zoran Lončar, obrazlažući odluku Vlade, rekao je da je ona doneta posle vrlo pažljivog razmatranja pitanja crnogorskih studenata i državljana. "Već više od jednog veka postoji tradicija da se studenti iz Crne Gore školuju u Srbiji i pokazalo se da iz te tradicije postoje samo pozitivni rezultati. Rukovodeći se tim iskustvom, Vlada je donela takav zaključak", rekao je Lončar.

Studentska unija Srbije i Studentski parlament univerziteta Crne Gore podržavaju odluku da crnogorski studenti u Srbiji i narednu godinu upišu pod istim uslovima kao i prethodne. Igor Jezdimirović, predsedavajući Izvršnog odbora SUS-a, za B92 kaže da je u cilju poboljšanja odnosa, sada dve nezavisne države, sa Studentskim parlamentom univerziteta u Crnoj Gori potpisan sporazum o saradnji. "Želja i smisao te povelje je zaštita prava studenata koji iz jedne države studiraju i koriste usluge studenskog stanadarda u drugoj i obratno", objašnjava on.

U pismu Borisu Tadiću, i crnogorski predsednik Filip Vujanović je naveo da "visoko vrednuje" odluku Vlade Srbije da građanima Srbije koji su državljani Crne Gore, omogući dvojno državljanstvo, a studentima iz Crne Gore tretman domaćih studenata. "Poznato vam je moje uverenje da državnu nezavisnost Crne Gore i Srbije doživljavam uslovom i garancijom njihovih ravnopravnih i sadržajnih odnosa", navedeno je u pismu Vujanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: