Penzioner gradi spomenik Hitleru

Penzioner iz SAD gradi spomenik Hitleru i žali se da ga niko ne razume.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2006.

12:56

Default images

Ted Džanker, osamdesetsedmogodišnji penzioner iz Viskonsina, tvrdi da tokom Drugog svetskog rata, boreći se u nemačkoj vojsci, nije služio najvećem zlu XX veka, a to želi da dokaže i gradnjom spomenika Hitleru.

Spomenik će ga koštati oko 200.000 dolara, prenosi slovenački portal siol.net. "Volim SAD i ne razumem zašto ljudi neće da spoznaju istinu, to što radim nije izraz mržnje, već želim da postignem bolje razumevanje onog što se zaista desilo", kaže Džanker i tvrdi da Hitler nije počeo rat.

Gradnji spomenika Hitleru protive se lokalne vlasti, koje se plaše da bi on mogao da privuče pažnju brojnih ljudi, naročito na otkrivanju 25. juna. Na gradnju spomenika reagovao je i predstavnik Jevrejskog udruženja, koje smatra da je Džanker tipičan predstavnik onih koji negiraju Holokaust.

Ted Džanker je rođen u Nemačkoj, do Drugog svetskog rata je živeo u Rumuniji, a u nemačku vojsku se prijavio 1940. i borio se na ruskom frontu. Posle rata, 1955, otišao je u SAD, gde je u Viskonsinu kupio farmu na kojoj i danas živi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: