Zamena grejanja u Kliničkom centru

U Kliničkom centru Srbije, najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji, za mesec dana počinje zamena grejanja.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

15:14

Default images

Grejanje bi trebalo da bude kvalitetnije i zdravije za pacijente i okolinu. Taj projekat košta 13, 5 miliona dolara, a finansira se iz kredita Svetske banke. Klinički centar Srbije godišnje primi milion pacijenata.

Koliko je grejanje na ugalj i mazut štetno po zdravlje pokazuje podatak da u Beogradu najviše dece astmatičara živi u okolni Mašinskog fakulteta. Taj fakultet greje se na ugalj, pa je zagađenje vazduha u tom kraju najveće u gradu.

Iz gradske vlade poručuju da će taj problem rešiti  zamenom kotlarnice do kraja godine, a za mesec dana počeće i radovi na sistemu grejanja drugog najvećeg zagađivača u Beogradu – Kliničkog centra Srbije. Ta bolnička ustanova u Srbiji umesto mazuta preći će na grejanje gasom.

"Tone i tone štetnih materija bilo je tu ispuštano iz 19 kotlarnica, to je bilo 19 toplana koje su svake grejne sezone zagađivale čitav Beograd", kaže Milosavljević, ministar zdravlja.

"Radovi u Kliničkom centru biće završeni za godinu i po dana. U međuvremenu, više od 15.000 domaćinstava na Voždovcu i Dedinju moći će da se priključi na gasovod", objašnjava Vojko Đukić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: