Izveštaj: Babić izvršio samoubistvo

Interna istraga Haškog tribunala potvrdila je da je Milan Babić izvršio samoubistvo.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

17:01

Default images

Time su odbačene sve spekulacije da je bivši predsednik Republike Srpske Krajine, haški osuđenik i jedan od najznačajnih svedoka Tužilaštva, zapravo ubijen.

Komisija, na čijem je čelu bio sudija Kevin Parker, konstatovala je da se Babić obesio kožnim kaišem, a da je smrt ubrzao i plastičnom kesom koju je navukao na glavu. U trenutku smrti Babić je doživeo i infarkt.

U njegovoj ćeliji, među stranicama Biblije, pronađeno je i pismo za porodicu, u kome piše: "Dragi moji, pronađite mir sebi i nemojte me žaliti. Treba mi mir. Vaš Milan". U izveštaju se navodi da se tekst Babićeve privatne poruke citira da bi se opovrgle neistinite tvrdnje zvaničnika Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića da je Vojislav Šešelj u pritvoru u Sheveningenu došao do saznanja da je Babić u poruci optužio Tribunal da ga je podvrgavao pritisku da lažno svedoči. 

Holandski patolozi utvrdili su i da na Babićevom telu nije bilo tragova davljenja, povreda glave, niti drugih tragova ili naznaka borbe ili otpora. Na vratu su pronađeni samo tragovi Babićevog kaiša.

Holandske vlasti sprovode dalje patološke istrage zbog razlike, primećene na obdukciji, između širine traga na Babićevom vratu i širine kaiša koji je pronađen oko njegovog vrata, ističe sudija Parker. On, međutim, podseća da je patolog koji je obavio istragu u ćeliji kada je Babićevo telo pronađeno utvrdio da su tragovi podudarni dimenzijama kaiša.

Milan Babić priznao je krivicu za progon Hrvata u Krajini, a Haški tribunal osudio ga je na 11 godina zatvora. Bio je jedan od najznačajnijih svedoka Tužilaštva na suđenju Slobodanu Miloševiću, a u trenutku smrti svedočio je na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine Milanu Martiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: