UNMIK i KPS pretresaju kuće

Specijalna jedinica KPS-a iz Prištine i policija UNMIK-a pretresli su danas tri goranske kuće, dve u Dragašu i jedna u selu Mlike.

Izvor: FoNet

Petak, 09.06.2006.

12:35

Default images

Pripadnici Kosovske policijske službe danas su pretresli kuću istaknutog aktiviste Srpskog pokreta otpora u Dragašu, Čerima Dragaša Ilijažija. Saopštenja o ovom događaju su različita. U saopštenju SPO-a tvrdi se da je policijski odred sastavljen isključivo od albanskih policajaca iz Prizrena upao u kuću, demolirao je i maltretirao komšije.

Međunarodni pres centar Koordinacionog centra u Kosovskoj Mitrovici saopštio je da su policajci samo pretresli kuće. Iz kuće Ilijaza Čerimija u Dragašu, u kojoj od 1999. niko ne živi, policajci su odneli samo vreću veštačkog đubriva, navodi Beta. U drugim dvema kućama u kojima žive porodice, policija takođe ništa nije našla, ali je upad policajaca uznemirio domaćine, saopštio je Međunarodni pres centar Koordinacionog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Pretres kuće je obavljen bez prisustva međunarodnih predstavnika, što je - kako se navodi u saopštenju SPO-a - obavezna procedura, čime je "najdirektnije poslata poruka nealbanskom stanovništvu kakva ih sudbina očekuje ukoliko status Kosova bude rešen u skladu sa ultimatumima albanske strane".

U izjavi Beti Dragaš je rekao da ne može ni da pretpostavi zbog čega je policija pretresla njegovu kuću. On je dodao da ni od policije nije dobio nikakvo objašnjenje.

Pucano na kuću povratnika

Na kuću u naselju Ljug, kod Istoka, koju Srbi-povratnici koriste dok ne uđu u svoje kuće, sinoć je pucano iz automatske puške.

Radoš Vulić, iz Koordinacionog centra za Kosovo, kaže da se napad dogodio pola sata pre ponoći, kada je u prihvatnoj kući bilo 10 osoba koje čekaju završetak gradnje svojih kuća u naselju Ljug.

U napadu niko nije povređen. "Cilj napadača je da zastrašivanjem odvrate Srbe da ovde formiraju svoja nova ognjišta. Pre dva dana nepoznati izvršioci su isekli i odneli elektroinstalacije sa jedne od kuća, a potom na drugoj kući, takođe u izgradnji, istakli albansku zastavu", preneo je Vulić.

Incidenti su prijavljeni Kosovskoj policijskoj službi.

Zvaničnici UNMIK-a posetili Malu Krušu

Zvaničnici UNMIK-a, zamenik premijera Kosova Ljutvi Haziri i gradonačelnik Prizrena Ekrem Krueziu izneli su danas meštanima sela Mala Kruša kod Prizrena prve izveštaje o incidentu krajem maja u kome je povređeno više desetina osoba.

U pratnji UNMIK policije u Malu Krušu su 25. maja stigla dva advokata sa još nekim licima, a pominje se da je među njima bio i general-major Ilija Isak koji u Haškom trinunalu treba da brani generala Dragoljuba Ojdanića. Tom prilikom došlo je do sukoba meštana i policije koja je bila prinuđena da upotrebi suzavac. Lakše su povređena dva UNMIK policajca, a više desetina meštana Male Kruše, najviše žena, zatražilo je pomoć u prizrenskoj bolnici. Prema albanskim izvorima, tom prilikom je povređeno više od 50 ljudi.

Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk u pratnji komesara UNMIK policije Kaja Vitrupa izvinio se danas meštanima i rekao da braniocima pravde treba dozvoliti da posete selo, obećavši da se više niće ponoviti ista greška da neko bez najave poseti selo.

Zamenik premijera Kosova Haziri i gradonačelnik Prizrena Krueziu
izjavili su da su evidentirane greške i zatražili od meštana da sarađuju sa pravosudnim organima.

Krajem marta 1999. godine, vojne i paravojne jedinice u Maloj Kruši ubile su 112 muškaraca, staraca i dece a onda su spalili njihova tela u jednoj kući. Kako se tvrdi, u Maloj Kruši trenutno ima 80 udovica.

Uhapšeni napadači na autobus

Kosovska policijska služba (KPS) saopštila je danas da su dve osobe uhapšene zbog sumnje da su u četvrtak, 8. juna, učestvovale u kamenovanju autobusa sa oznakama UN koji je prevozio Srbe iz sela Biča do severne Kosovske Mitrovice, javlja RTS.

U saopštenju KPS-a ne navode se imena uhapšenih, već samo podatak da je reč o dva mladića od 19 do 21 godine iz sela Rudnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: