Kosturi ispod Katoličke porte

Javno komunalno preduzeće "Put" otkrilo je danas grobnice i kosture prilikom rekonstrukcije Katoličke porte u Novom Sadu.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

16:34

Default images

Radovi su potom obustavljeni, a na lice mesta izašli su arheolozi iz Muzeja grada Novog Sada. U Muzeju je Beti rečeno da je Zavod za izgradnju grada (ZIG) bio upozoren pre početka radova da se u Katoličkoj porti ispod betonskih ploča nalazi veliko staro katoličko groblje.

Izvor Bete iz Muzeja rekao je i da naučnici pretpostavljaju da se ispod groblja nalazi i staro srednjovekovno naselje, o čemu je takođe obavešten ZIG pre početka radova. "Uprkos našim upozorenjima, radovi su počeli navrat-nanos, jer se ZIG-u žurilo", kazao je izvor Bete iz Muzeja, koji je želeo da ostane anoniman. Dodao je da Muzej grada "neće dozvoliti" da se vredne arheološke iskopine poruše i unište.

Kako se reporter Bete uverio na licu mesta, radnici "Puta" bušilicama pokušavaju sada da izravnaju ono što je iskopano, pod kontrolom arheologa iz Muzeja. Arheolozi nisu mogli da preciziraju koliko će vremena biti potrebno da završe ispitivanja i kada će rekonstrukcija Katoličke porte biti nastavljena.

Prilikom rekonstrukcije, oštećena je i jedna vodovodna cev, zbog čega su građani u tom delu Novog Sada ostali bez vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: