Kraj zloupotrebe kataloške prodaje

Na sve pošiljke iz inostranstva skuplje od 20 evra Uprava carina počela je da naplaćuje carinu i porez.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2006.

14:49

Default images

Odluka se ne odnosi na knjige, CD-ove i sve ostale pošiljke iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, čiji je uvoz i dalje slobodan.

Inače, carina i dažbine do 1. juna su se plaćale za one pošiljke iz inostranstva čija je vrednost veća od 100 evra. Međutim, Vlada je ukinula te carinske povlastice, bez obzira da li robu u Srbiju šalju firme ili fizička lica iz inostranstva, objašanjava za B92 Idrija Hadžibegović iz Uprave carine.

"Nema nikakvog razloga za zabrinutost. Građani su pitali da li mogu da naručuju robu iz inostranstva, naravno da mogu. Samo će se dažbina plaćati na onu robu koja je vrednija od 20 evra. Dakle, razlika je u smanjenju limita, jer je primećena zloupotreba prilikom kataloških prodaja", kaže Hadžibegovićeva.

Roba preko kataloga u Srbiji se prodaje u poslednje tri godine. To se vodilo kao uvoz za fizička lica, pa prodavci, kao što je Nekerman, na pošiljke do 100 evra nisu plaćali nikakve dažbine. Državna kasa je na taj način oštećena za oko 60 miliona evra godišnje, a na gubitku su i bili i proizvođači iz Srbije jer su, za razliku od kataloških prodavaca, plaćali sve dažbine, pa im je roba bila skuplja.

"Zadovoljni smo odlukom, ali treba da se utvrdi ko će nama nadoknaditi milionske gubitke, da li će se istražiti ko je omogućio da se Zakon o spoljnoj trgovini ne sprovodi", pita se Milan Knežević, predsednik Unije tekstila, kože i obuće Srbije.

U Nekermanu su povodom smanjenja carinskih povlastica odbili da daju komentar. Međutim, iz Unije tekstila, kože i obuće ukazuju da država treba da reši još jedna problem - stotine hiljada tezgi na buvljacima i ulicama, kao i desetine hiljada komisiona koji direktno ugrožavaju domaće proizvođače i podstiču šverc. Prema podacima Unije tekstila, država je zbog izbegavanja plaćanja poreza godišnje izgubila dve milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: