Prijava za N.N. autora "Da koljemo"

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu zbog dela izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2006.

10:04

Default images

Prijava je pred Okružnim javnim tužilaštvom u Beogradu podneta 2. juna protiv N.N. autora i izvođača pesme pod nazivom "Da koljemo", koja se nedavno pojavila na Internetu, a koja otvoreno veliča genocid u Srebrenici i poziva na dalje istrebljenje bošnjačkog naroda.

Tekst pomenute pesme između ostalog govori o "klanju" Bošnjaka u Srebrenici kao o nečemu što je za ponos svakom pripadniku srpskog naroda, a haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić označavaju se kao heroji zbog ubistva 7000 Bošnjaka. Hodža, islamski duhovnik, u pesmi se upoređuje sa životinjom koja "riče", a veliča se i činjenica da su islamski verski objekti srušeni tokom rata u Bosni i Hercegovini. Čitav kontekst sporne pesme nedvosmisleno šalje poruku da je uništenje bošnjačkog stanovništva istorijska potreba i osveta srpskog naroda za izdaju ("Ovo vam je kazna što izdali ste rod, prodali ste krst, kaznio vas Bog").

Fond za humanitarno pravo upozorava da je negiranje i veličanje genocida u Srebrenici, kao i drugih teških zločina koji su se desili na prostoru bivše Jugoslavije, već duže vreme prisutno u Srbiji, i zahteva od nadležnih organa da kazne takve javne istupe, u skladu sa postojećim zakonskim propisima.

"Izostanak krivične odgovornosti za ovakve istupe vređa dostojanstvo žrtava i njihovih porodica, a društvo u Srbiji još više udaljava od suočavanja sa prošlošću. Kažnjavanje ovakvih dela je bitno i zato da bi se u Srbiji konačno uspostavio sistem vrednosti u kome je zločin nešto strašno, nešto čije počinioce treba kazniti, a ne slaviti ih. Nepostojanje ovakvog sistema vrednosti samo još više gura Srbiju u izolaciju i udaljava je od evropskih integracionih procesa", stoji u saopštenju Fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: