Federalne rezerve uzdrmale berze

Predsednik američkih federalnih rezervi Ben Bernanke obećao da centralna banka SAD neće popuštati u borbi sa inflacijom.

Izvor: Beta

Utorak, 06.06.2006.

12:29

Default images

Ta izjava izazvala je potrese na finansijskim tržištima koja su se nadala da su Federalne rezerve privele kraju politiku stalnog povećavanja kamatnih stopa. Nasuprot tome, opaska Bernankea izgleda da najavljuje dalje poskupljenje pozajmica za kupce kuća ili automobila, dugova sa kreditnih kartica i nove teškoće za male preduzetnike koji pokušavaju da dođu do novca u svojim lokalnim bankama.

Stav Bernankea, izrečen na jednoj međunarodnoj monetarnoj konferenciji, potpuno je suprotan od očekivanja Vol strita. Ulagači su se nadali da će bujica izveštaja o ekonomskom rastu sporijem od očekivanog, uključujući zapanjujuće mali porast od samo 75.000 novih radnih mesta u maju, primorati Federalne rezerve da obustave dalje poskupljenja novca, kako bi poslovi živnuli.

Bernanke je ukazao na brojna uznemiravajuća kretanja koja se tiču inflacije, koja se, ne računajući cene energije i hrane, penje godišnjom stopom od 3,2 odsto, "što su kretanja koja nisu dobrodošla."

To je sve što je trebalo da čuju trgovci na Vol stritu kako bi pokrenuli rasprodaju akcija koja je spustila Dau Džonsov indeks proseka vredosti akcija njujorške berze za 199,5 poena. To je najveći jednodnevni pad od 17. maja, kada je indeks izgubio 214 poena, posle izveštaja vlade da su maloprodajne cene, pod pritiskom inflacije, pokazale zabrinjavajuća komešanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: