Crna Gora nezavisna

Crna Gora večeras i zvanično postala nezavisna država.

Izvor: B92

Subota, 03.06.2006.

09:45

Default images

Nezavisnost je proglašena na svečanoj sednici Parlamenta, a potom će biti organizovan i prijem. Nijedna opoziciona partija, uključujući Socijalističku narodnu partiju, koja je danas održala sednicu Glavnog odbora, nije priznala rezultate referenduma.

Svečanoj sednici prisustvovali su predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Crne Gore i predstavnici diplomatskog kora i institucija EU. Parlament je usvojio izveštaj Republičke referendumske komisije, koji je predstavio predsednik Komisije František Lipka, a zatim i odluku o nezavisnosti i Deklaraciju o nezavisnosti Crne Gore, koja predstavlja pismo o namerama Crne Gore ili prvu reakciju parlamenta Crne Gore prema obavezama koje slede po proglašenju nezavisnosti. Tu su navedene odredbe da će biti nastavljena izgradnja demokratskog, građanskog društva i države pune verske i nacionalne toleracije, društva razvijene ekonomije, u kom se ostvaruju ljudska prava i slobode.

Evropski poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta za SCG Jelko Kacin prisustvovao je svečanoj sednici i u svojstvu predstavnika Evropskog parlamenta jer predsednik te institucije Žozep Borel Fonteles nije mogao da dođe u Crnu Goru.

Skupštinski hol i sala su okićeni vencima lovora, dolazak zvanica pratila je kamerna muzika, a ispred Skupštine je podignuta zastava i intonirana himna, uz vatromet.

Poslanici SNP-a nisu učestvovali na svečanoj sednici Parlamenta jer je tako odlučio GO stranke. U saopštenju se navodi da je ta partija spremna da uvaži politiku Evropske unije u odnosu na Zapadni Balkan i Crnu Goru, ali nije precizirano da li SNP priznaje rezultate referendumskog izjašnjavanja. Povodom konačnih rezultata referenduma, SNP konstatuje da su se tokom predreferendumske tišine i na dan referenduma desile grube zloupotrebe, nezakonitosti i veliki broj nepravilnosti, što je uticalo na ishod referenduma. SNP je pozvala sve političke subjekte referendumske kampanje u Bloku za zajedničku državu i sve druge političke snage koje se zalažu za demokratsku i evropsku politiku da pristupe formiranju predizborne koalicije za predstojeće redovne parlamentarne i lokalne izbore.

Posle svečane sednice u Vili Gorica je priređen prijem, a domaćini su bili državni funkcioneri Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović. Domaćini su na prijem pozvali i zvaničnike Srbije, ali je u Vladi Srbije rečeno samo to da premijer ne putuje, a iz Predsedništva Srbije da predsednik Srbije Boris Tadić zbog obaveza nije u mogućnosti da otputuje.

Tadić je povodom proglašenja nezavisnosti svim građanima Crne Gore uputio poruku u kojoj im želi mir i napredak. Tadić navodi da su ga zavidna odgovornost političkih subjekata i masovno učešće građana u demokratskom procesu učvrstili u uverenju da će Crna Gora postati napredno društvo i da će kroz partnerstvo s drugim državama regiona, a pre svih sa Srbijom, ubrzo obezbediti evropsku budućnost.

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković čestitao je Vujanoviću i Đukanoviću proglašenje državne nezavisnosti. "Srbiji bratskoj Crnoj Gori neka je srećno proglašenje nezavisne države. Po Ustavnoj povelji, Srbiji pripada kontinuitet državne zajednice, ali ni Ustavna povelja ni referendum nisu nadležni da odlučuju o onome što je starije i važnije, o jedinstvenom osećanju srpskog i crnogorskog naroda, i u Srbiji i u Crnoj Gori i svuda u svetu. Volja našeg naroda nalaže nam da budemo zajedno i kad nismo zajedno", naveo je Drašković.

EU priznala nezavisnost Crne Gore

Evropska unija saopštila je večeras, povodom Deklaracije o nezavisnosti koju usvojio parlament Crne Gore, da u potpunosti poštuje odluku građana Crne Gore donetu na referendumu i pozvala Podgoricu i Beograd na konstruktivan dijalog o budućim odnosima. EU je u predsedničkoj deklaraciji pozvala Vladu Crne Gore i opoziciju da se, poštujući odluku građana, obavežu na dijalog i konstruktivnu saradnju kako bi izvršili političke, društvene i ekonomske reforme.

Cobel: Opozicija mora da prizna ishod

Ambasador Nemačke u Beogradu Andreas Cobel ocenio je da crnogorska opozicija mora da prizna rezultat referenduma, da se ne osvrće na prošlost, već da se okrene jesenjim izborima i s Vladom podeli odgovornost za budućnost Crne Gore. Cobel je za podgoričke Vijesti rekao da i vlast i opozicija imaju zajedničku odgovornost za početak dijaloga s Beogradom. "Glavni zadatak Vlade i opozicije bi sada bio osiguranje stabilnosti u zemlji. Razgovori koje sam vodio su me ohrabrili u smislu da će obe strane raditi zajedno na budućnosti Crne Gore", kaže Cobel.

Ambasador je rekao i da se nada da pri razdruživanju Srbije i Crne Gore neće biti potrebe za posredovanje EU zato što na obe strane ima dobre volje. Upitan da li smatra da će taj razlaz ići teško, s obzirom na stav premijera Srbije da neće biti plišanog razvoda jer Srbija nasleđuje sve, Cobel je rekao da je Koštunica dao kratku i jasnu izjavu u skladu sa Ustavnom poveljom. "Sledeći korak je razumno podeliti imovinu. Pošto je to ogromna materija, o kojoj treba voditi iscrpne pregovore, važno je da ti pregovori budu u prijateljskoj atmosferi. Da bi do toga došlo, potrebno je da srpska strana prihvati realnost i prizna činjenično stanje, a u tom smislu poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Crnoj Gori je dobar početak", rekao je Cobel.

Šami: Da čestitam Maroviću?

Predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Zoran Šami ocenio je da nema potrebe da bilo kome u Crnoj Gori čestita državnu samostalnost, niti da je potrebno da Srbija formalno prizna rezultate referenduma. "Šta mi imamo da priznajemo? Referendum je održan, Lipka je pročitao rezultate, mi smo ih konstatovali i šta sada dalje treba da radimo? Kome mislite da bi trebalo da čestitam? Da budem ciničan, da li treba da čestitam Svetozaru Maroviću?", rekao je Šami za Politiku.

Rekonstrukcija u septembru?

Izbor ministara odbrane i inostranih poslova u Vladu Srbije, koji se očekuje posle proglašenja nezavisnosti Crne Gore, trebalo bi da bude odložen za septembar, a do tada bi se radilo na gašenju administracije državne zajednice SCG, piše Politika. List navodi da će Skupština Srbije, međutim, najverovatnije krajem juna, izabrati novu potpredsednicu Vlade Ivanu Dulić Marković i ministra poljoprivrede Gorana Živkova. Prema saznjanjima lista, Parlament bi u ponedeljak mogao da održi kratku sednicu, na kojoj bi bilo konstatovano da je Srbija postala nezavisna država. U odluci bi, prema saznanjima lista, pisalo da Srbija preuzima državnopravni kontinuitet državne zajednice i postaje njen naslednik u međunarodnim institucijama, u skladu sa Ustavnom poveljom SCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: