Ambasade postale ambasade R. Srbije

Od juče, ambasade SCG postale su ambasade Srbije, kaže za B92 otpravnik poslova u ambasadi u Ljubljani Goran Krajnović.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.06.2006.

14:53

Default images

Ovo je učinjeno na osnovu ratifikovane odluke parlamenta o prenošenju nadležnosti državne zajednice SCG na Srbiju kao državu naslednicu, a po osnovu člana 60 Ustavne povelje. Ministar savetnik u MIP-u Goran Krajnović kaže da su juče iz Ministarstva inostranih poslova stigle potrebne informacije, čime je i Ambasada SCG u Ljubljani postala ambasada Srbije.

Shodno tome, razrešen je dužnosti, odnosno, prestao je mandat dosadašnjem ambasadoru SCG crnogorskom diplomati Ranku Miloviću.

Osim njega, biće povučene i sve ostale diplomate koje se nalaze na crnogorskoj listi kadrova. Odlukom ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića, Ambasadu Republike Srbije u Ljubljani vodiće otpravnik poslova, ministar savetnik Goran Krajnović.

Do završetka razgovora i dogovora Beograda i Podgorice, koji predstoje, poslove konzularne zaštite u Sloveniji obavljaće Ambasada Republike Srbije, kako za državljane Srbije, tako i za državljane Crne Gore. U okviru tih dogovora biće rešena i ostala otvorena pitanja iz oblasti diplomatije, među kojima je i pitanje diplomatskih radnika koji se ne nalaze na crnogorskoj, već na listi kadrova iz Srbije, ali imaju crnogorsko državljanstvo.

Zastava na Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani još uvek nije zamenjena, ali očekuje se da iz Srbije što pre stignu zastave i table sa grbovima i natpisima, koje će zameniti dosadašnje.

Tadić sutra sa Kofijem Ananom

Predsednik Srbije Boris Tadić dolazi sutra uveče u Njujork kako bi razgovarao sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom. Tadić će prisustvovati podizanju zastave Srbije u Ujedinjenim nacijama, saznaje agencija Beta.

Srpski predsednik danas je obavestio UN, Savet Evrope i OEBS da je Srbija pravna sledbenica Srbije i Crne Gore. On je zatražio promenu imena države iz državna zajednica Srbija i Crna Gora u Republika Srbija. U pismima generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu, generalnom sekretaru Saveta Evrope Teriju Dejvisu i generalnom sekretaru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Marku Perenu de Brišambou, navodi se da je kontinuitet zasnovan na Ustavnoj povelji i da je o tome postignuta saglasnost sa crnogorskom stranom.

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije navodi se da je on obavestio međunarodne institucije o kontinuitetu Republike Srbije u odnosu na državnu zajednicu SCG u tim institucijama, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: