Ovog leta počinju jeftini letovi

Prva srpska niskobudžetna avio-kompanija "Centavia" saopštava da je iznajmila avion i da ovog leta počinje jeftin prevoz putnika

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2006.

10:53

Default images

Tokom leta ova kompanija će sa dva iznajmljena aviona prevoziti putnike u saradnji s turističkim agencijama do letovališta u Grčkoj, Turskoj, Egiptu i Španiji, dok će prodaja jeftinih individualnih karata za građane za evropske destinacije početi od septembra.

Kao jedan od prvih letova avio-kompanije "Centavia" mogao bi biti prevoz navijača iz Srbije za Nemačku na Svetsko prvenstvo u fudbalu. Osnivač kompanije Predrag Vujović za B92 kaže da će kompanija raditi po principu niskih cena, s namerom da regionalno poveže Beograd s evropskim destinacijama do kojih do sada nije moglo da se leti.

Baza je aerodorm Surčin, a za početak, tokom leta prevoziće se putnici koji preko turističkih agencija idu za Tursku, Grčku, Egipat i Španiju. Individualni jeftini letovi kreću od jeseni, kaže Vujović: "Za drugu polovinu septembra nadalje planiramo destinacije u Evropi koje takođe nisu direktno povezane sa Beogradom, pre svega u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, severnoj Italiji i Bliskom istoku. Što se tiče nivoa tarifa, za sada nisu definisane, ali će oni biti drastično niži od onih na koje su putnici navikli".

"Centavia" je iznajmila dva aviona, prvi sledeće nedelje stiže u Beograd. Avion "džambolino", sličan džambo-džetu, ima kapacitet od oko 100 mesta. Prema rečima Vujovića, takve avione, pored svetskih kompanija, imaju i neke kompanije u našem regionu: "Radi se o mlaznom avionu, proizvodnje Britiš aerospejsa, sa 98 sedišta. To je avion koji ima četiri motora, ali je izuzetno tih. Prihvaćen je od avio-kompanija i u Evropi i u Americi i u Australiji kao baza za regionalni saobraćaj. Slične avione imaju velike evropske kompanije".

Kako je pisala beogradska štampa, kompaniju "Centavia" su osnovali bivši direktor JAT-a Predrag Vujović i nekadašnji direktor beogradske filijale Vojvođanske banke Zvonko Gobeljić.

Mediji su najavljivali i da bi od septembra i nemački „Germanvings“ trebalo da krene sa jeftinim letovima iz Beograda do Kelna, i to po ceni od 19 evra. Jeftine aviokompanije rade skoro svuda u Evropi. U susednoj Hrvatskoj trenutno postoje dve. Prema njihovim cenama, na primer, put od Zagreba do Londona košta samo 15 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: