Crna Gora nezavisna

Prema konačnoj proceni CESID-a iza nezavisnu Crnu Goru na referendumu glasalo je 55,3 posto građana. Izlaznost: 86,1%. CEMI: 55,5%.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 21.05.2006.

22:34

Default images

Zoran Lučić, predstavnik CESID-a oko 23.40 saoštio je konačne rezultate CESID-a: "Kada smo izašli sa prvom procenom imali smo pola uzorka obrađenog i na osnovu toga je napravljena procena. U ovom trenutku imamo konačno obrađen uzorak. Na osnovu obrađenog uzorka, za opciju 'Da' je glasalo 55, 3 posto birača važećih glasova. To je konačna procena konačnih rezultata".

"Verovatnoća da će rezultat pasti ispod 55 odsto ravna je nuli", istakao je Lučić.

CEMI: 55, 5 odsto za nezavisnost

Centar za monitoring saopštio je noćas da je na osnovu skoro 100 odsto obradjenog materijala za nezavisnost Crne Gore se izjasnilo 55,5 odsto glasača. Predstavnik CEMI-ja Zlatko Vujović rekao je da je obradjeno 99,85 odsto biračkog materijala i da je 230.000 gradjana glasalo za nezavisnu Crnu Goru, a 183.000 za zajedničku državu.

Lipka: Tek sutra zvanični rezultati

U obraćanju novinarima, predsednik Republičke referendumske komsijie, František Lipka, kazao je da izborne komisije rade veoma dobrim tempom. "Komisije su već stigle da obrade podatke sa 685 biračkih mesta, od ukupnog broja od 1.120 mesta. To je 61,16 posto biračkih mesta".

Broj obrađenih birača jeste 279.400 od ukupnog broja 484.718 birača, tj. 57,64 posto birača. "Ovi su podaci ohrabrujući i verujem da ćemo sutra moći da objavimo konačne rezultate".

Na osnovu ovog broja obrađenih mesta i glasova ne može se sada govoriti o preliminarnim rezultatima, kaže Lipka: "Stvarno moram sačekati rezultate svih komisija".

O izlaznosti Lipka je rekao da je bila 86,1 posto svih upisanih birača.

Lajčak posetio RRK

Izaslanik Evropske unije za referendum Miroslav Lajčak posetio je u nedelju kasno uveče Republičku referendumsku komisiju, gde je razgovarao sa njenim predsednikom Františekom Lipkom, javila je Televizija Crne Gore. Kako navodi televizija, Lajčak je rekao da je došao da se uveri kako teče referendumski proces. Televizija navodi da je Lajčak tokom večeri razgovarao i sa predstavnikom Bloka za zajedničku državu Predragom Bulatovićem.

Đukanović: Najznačajniji dan u istoriji Crne Gore

U noćašnjem obraćanju pristalicama nezavisnosti, crnogorski premijer i čelnik bloka za nezavisnu Crnu Goru kazao je da je večeras odlukom građana Crne Gore obnovljena nezavisna i suverena Crna Gora. "Svima se zahvaljujem na strpljenju, jer kao ozbiljni ljudi nismo željeli da hitrimo sa bilo kakvim ocjenama. Prebrojali smo 99 posto glasova i na bazi tih glasova imamo 55,5 posto glasova koji su dali podršku nezavisnoj Crnoj Gori". U apsolutnim iznosima to znači da je blok za nezavisnost osvojio oko 45.000 glasova više kazao je Đukanović.

"Ovo je najznačajniji dan u istoriji Crne Gore", kazao je Đukanović. On se zahvalio celoj crnogorskoj demokratskoj javnosti, pa i onima koji nisu bili za ovu opciju, ali su svojim učešćem pokazali da je Crna Gora demokratski i politički zrela. Đukanović se zahvalio i Evropskoj Uniji na pomoći u organizovanju i sprovođenju referenduma.

On je naglasio da je nezavisnost Crne Gore u interesu evropske budućnosti Crne Gore i čestitao nezavisnost i državi Srbiji.

Bulatović: 54 prema 46 za protivnički blok

Na konferenciji za novinare, lider bloka za zajedničku državu Predrag Bulatović kazao je da je Blok preko svojih aktivista prikupljao podatke vezane za rezultate izbora i obrađivao ih u svom računskom centru. Paralelno je vođena aktivnost na osnovu zapisnika sa glasačkih mesta, kazao je Bulatović.

"Prebrojali smo 79 posto izašlih. Na to biračko tijelo, odnos je 54 prema 46 u korist protivničkog bloka. Pravi i konačni podatak biće koji će naši aktivisti na osnovu zapisnika da sačine, kao i Republička referendumska komisija".

"Važan je svaki glas, važna je svaka biračka kutija. Za nas je važno da se rezultat verifikuje i da svi učesnici sačuvaju mir i toleranciju. Jutros smo se svi složili da Crna Gora treba da pokuša da se spoji nakon ovog referenduma. Pozivamo sve građane Crne Gore da sačuvaju mir i toleranciju", istakao je Bulatović i dodao da neće biti dozvoljene nikakve neregularnosti.

Slavlje

Vatrometom i pucnjavom ispred zgrade Vlade Crne Gore, gde se okupio veliki broj pristalica crnogorske nezavisnosti, počelo je njihovo slavlje u Podgorici. Pristalice crnogorske nezavisnosti nose zastave Crne Gore, kliču nezavisnosti i crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću.

Slavlje pristalica nezavisne Crne Gore počelo je i u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori. Mnogo gradjana izašlo je na ulice tog grada, noseći crnogorske zastave. Nikšićkim ulicama kruže kolone automobila, a čuje se i slavljenička pucnjava.

Pristalice nezavisnosti slave i u primorskom gradu Kotoru. Mnogi gradjani su izašli na ulice iz kafića gde su čekali rezultate referenduma o državnom statusu Crne Gore.

Vlada Srbije: Jedino Izborna komisija je merodavna

Jedino Republička referendumska komisija može da saopšti zvanične rezultate referenduma u Crnoj Gori, rečeno je FoNetu u kabinetu predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice.

Prema istom izvoru, rezultati referenduma koje objavljuju pojedine agencije za ispitivanje javnog mnjenja ne mogu se smatrati konačnim i zvaničnim.

EU očekuje pregovore o odvajanju

Diplomatski zvaničnici EU: ako se potvrde prve procene, Brisel očekuje da Beograd i Podgorica pokrenu pregovore o "odvajanju".

Evropska unija sačekaće izveštaj OEBS-a da bi dala zvaničnu ocenu ali se već sad može reći da je referendum protekao "sasvim uredno" i da je učešće građana bilo izuzetno veliko. Ukoliko konačan ishod potvrdi da su se građani Crne Gore izjasnili za nezavisnost, onda će EU "podstaći vlasti u Beogradu i Podgorici na dijalog o onome što sledi - odvajanju Crne Gore od državne veze sa Srbijom".

Evropska unija će pre svega sačekati izveštaj OEBS-a da bi dala zvaničnu ocenu, ali se već sad može reći da je referendum protekao "sasvim uredno" i da je učešće gradjana bilo izuzetno veliko. Ukoliko konačan ishod bude takav da potvrdi da su se gradjani Crne Gore izjasnili za nezavisnost, onda će Evropska unija "podstaći vlasti u Beogradu i Podgorici na dijalog o onome što sledi - odvajanju Crne Gore od državne veze sa Srbijom", objasnili su funkcioneri EU.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer će sutra prepodne dati izjave o referendumu u Crnoj Gori na konferenciju za štampu, posle sastanka Političko-bezbednosnog komiteta EU i Saveta NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: