Tribunal upozorio Vladu Srbije

Haški tribunal upozorio Vladu da ne može dozvoljavati optuženima na privremenoj slobodi da napuštaju Beograd bez odobrenja Haga.

Izvor: Beta

Sreda, 17.05.2006.

11:18

Default images

Sudsko veće Patrika Robinsona to je učinilo pošto je Ministarstvo pravde Srbije potvrdilo da je optuženima Nebojši Pavkoviću, Nikoli Šainoviću i Dragoljubu Ojdaniću odobrilo da 18. marta napuste Beograd i u Požarevcu prisustvuju sahrani Slobodana Miloševića.

U dopisu Tribunalu vlasti Srbije su navele i da su u sličnim hitnim slučajevima odobravale i drugim optuženima na privremenoj slobodi da, pod policijskom pratnjom, nakratko odu iz Beograda, smatrajući da ni na koji način ne krši uslove koje je propisao Tribunal.

Sudsko veće zaključilo je, međutim, da to nije u skladu s propisima Tribunala, po kojima optuženi ne smeju napuštati područje grada Beograda bez izričite dozvole suda.

Veće sudije Robinsona ocenilo je i da razlog zbog kojeg su vlasti dopustile trojici optuženih da napuste Beograd nije bio hitan i vanredan i da su oni, čak i u takvom slučaju, morali zatražiti dozvolu suda. "Sudsko veće zato nalaže vladama Srbije i Crne Gore i Srbije da poštuju sve uslove u vezi s privremenim oslobađanjem optuženih, a samim optuženim da sve zahteve za promenu uslova pod kojim su oslobođeni upućuju Tribunalu", piše u odluci veća.

Tribunal je, inače, u više slučajeva dozvoljavao optuženima na privremenoj slobodi da na određeno vreme odlaze iz Beograda iz medicinskih ili drugih privatnih razloga.

Sekulović: Nije pitanje političke volje

Državni sekretar u vladi Srbije Vlatko Sekulović izjavio je da saradnja Srbije sa Haškim tribunalom "nije pitanje političke volje, već mogućnosti ispunjenja te međunarodne obaveze".

On je na sastanku Praškog kluba u Hajatu rekao da sada više od 70 odsto javnosti budno prati nastojanja Vlade da krene putem evropskih integracija, što je kako je rekao, mnogo važnije pitanje od pitanja Kosova, statusa državne zajednice i saradnje sa Hagom. Prema njegovim rečima, javnost će i ovu i buduću vladu ocenjivati isključivo sa stanovišta povećanja kvaliteta života.

On očekuje da će suspenzija pregovora sa Evropskom unijom biti brzo ukinuta i dodao da tome svedoči i prošlonedeljna poseta misije Unije povodom pregovora o pretpristupnoj finansijskoj pomoći za Srbiju.

"Cenila bih da me Koštunica obavesti šta radi"

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da ne zna da li su vlasti Srbije pojačale napore da uhapse Ratka Mladića zato što je Beograd o tome ne izveštava.

"Ja ne znam da li je Beograd pojačao napore da uhapsi Mladića zato što nisam dobila nikakav izveštaj. Nadam se da jeste, cenila bih kada bi me premijer Vojislav Koštunica obavestio šta se događa", rekla je Del Ponteova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: