Bezubost Srbije u 21. veku

Kultura održavanja higijene usta i zuba kao sastavnog dela zdravlja je u Srbiji veoma nerazvijena.

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2006.

18:22

Default images

U Srbiji je nekada postojalo religijsko verovanje da zubi ne mogu da traju čitav život i da to ustvari nije dobro. U 21. veku u Srbiji vlada bezubost kod stanovništva starijeg od 40 godina. Sve ovo su povodi zbog kojih je Institut za zaštitu zdravlja ovu nedelju proglasio za nedelju oralne higijene.

Higijena zuba počinje od najranijeg detinjstva. Nicanjem prvih zuba dete treba da ih pere, prvo samo četkicom, a kasnije i dečijom pastom. Deca do sedam godina ne znaju baš najbolje sami da operu zube, pa im je do tog uzrasta potrebna pomoć starijih. Kod nas najmanje kvarnih zubi imaju najmlađi, jer su na vreme stekli naviku redovnog pranja zuba.

Prema istraživanjima, deca u osnovnoj školi i adolescenti od 17 do 21 godine imaju naviku redovnog pranja zuba. 60 odsto njih pere zube dva puta dnevno, a 30 odsto tri puta dnevno. 50 odsto koristi četkicu i pastu sa fluorom, a 10 odsto ne menja četkicu na svaka 3 meseca.

Problem je što imaju naviku da između obroka jedu slatkiše, a da posle toga ne preu zube. Među starijom populacijom situacija je mnogo gora. Veliki broj stanovništva između 50 i 60 godina nemaju jedan do pet zuba, a svaki peti preko 60 godine nema nijedan svoj zub.

"Nažalost, još uvek je uobičajno da pacijent dolazi uglavnom kada ima neki problem, kada su intervencije mnogo komplikovanije, dugotrajnije. Tako da stvara i dodatnu fobiju. Verovatno je tu uticalo i finansijsko stanje u našem društvu, ali četkica i pasta nisu skupi i savetovao bih redovno korišćenje. Preventiva je najjeftinija", kaže dr Dejan Lisjak, specijalista stomatološke protetike.

Preporuka stomatologa je da zube treba prati najmanje dva puta dnevno, minimum tri minuta, koristiti pastu sa fluorom i četkicu menjati na tri meseca. Uz to, zubara bi trebalo posećivati bar jednom u šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: