Uskoro elektronske lične karte

U skupštinsku proceduru stigao vladin predlog zakona koji predviđa uvođenje elektronskog identifikacionog dokumenta.

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2006.

14:22

Default images

Obrazac lične karte, prema predloženom zakonu, treba da sadrži prostor za kontaktni mikrokontroler (čip) i prostor za mašinski čitljivu zonu za potrebe automatskog očitavanja podataka. U tu zonu se, pored podataka koji se vide na ličnoj karti, unose podaci o državljanstvu, prebivalištu i adresi stana, i jedinstvenim matičnim brojevima roditelja vlasnika lične karte.

Za razliku od sada važeće lične karte, predviđa se da nova lična karta sadrži i biometrijske podatke koji obezbeđuju pouzdanu potvrdu i proveru identiteta. Biometrijski identitet je određen jedinstvenim fizičkim osobenostima pojedinca (analiza lica, otisak prsta, potpis i drugo). Pored digitalne fotografije vlasnika lične karte, lična karta će sadržati i digitalni otisak prsta.

U obrazloženju za usvajanje zakona navedeno je da je njegov cilj sprečavanje novih oblika kriminaliteta, zahvaljujući bržoj i pouzdanijoj identifikaciji osoba.

Prema tekstu, svi državljani stariji od 16 godina, umesto dosadašnjih 18, dužni su da imaju i nose ličnu kartu, a data je mogućnost da je poseduju i deca starija od 10 godina. Predloženim zakonom predviđeno je smanjenje roka važenja lične karte na pet godina, a deci na dve godine, a izdaje je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Lične karte koje su izdate pre donošenja zakona važiće do roka koji je naveden u ličnoj karti, a najduže pet godina od dana stupanja na snagu novog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: