Duel lidera crnogorskih blokova

Pred referendum o nezavisnosti, koji se održava za pet dana, na TV Crne Gore prvi put su se suočili predstavnici dva bloka.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 17.05.2006.

08:09

Default images

Milo Đukanović i Predrag Bulatović uputili su građanima potpuno suprotne poruke. Đukanović je, između ostalog, optužio predstavnike iz Srbije da tvrde kako imaju potpuno legitimne ciljeve, a to je zaštita Srba u Crnoj Gori. Đukanović je naveo i da su to stari tonovi, koji se čuju sa političkih adresa iz Beograda.

"Moja poruka je: molim vas, nemojte braniti Srbe u Crnoj Gori od Crne Gore, jer videli smo kako je završena vaša odbrana srpskih interesa u Hrvatskoj i u Bosni. Zato je moja sugestija da se napusti ta politika u kojoj autentične interese države Srbije prema susedima ne definišu autentični interesi same Srbije, nego ih, nažalost, najčešće definišu interesi srpskih nacionalista iz država susednih Srbiji. Tako su devedesetih godina interese Srbije prema hrvatskoj definisali Rašković, Martić, Babić i drugi", rekao je Đukanović.

Predrag Bulatović optužio je Đukanovića da vodi antisrpsku politiku, ali je rekao i da ne želi da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore. "Ovo što priča vlada, usvajajući smešnu deklaraciju da bude sve isto nakon nezavisnosti Crne Gore, nema veze. Eventualnom nezavisnošću Crne Gore, članom 60 Ustavne povelje, sva prava međunarodnih institucija, počev od UN i dalje pripadaju Srbiji. Crna Gora mora da pređe određeni put, koliki ja ne znam, najmanje nekoliko meseci, a možda i duže, da bi postala član UN i dobila sva prava", kazao je Bulatović.

"Najružniju, najantisrpskiju priču pričaju lideri bloka za zajedničku državu", odgovorio je Đukanović, rekavši da se na mitinzima tog bloka priča kako crnogorske proizvode kupuje samo Srbija i da će, u slučaju nezavisnosti, Crna Gora ostati bez tog tržišta. "Nije Srbija deponija za navodno lošu robu", rekao je Đukanović. On je dodao da je "hegemonizam i paternalizam da se sa političkih adresa u Beogradu Crnoj Gori savjetuje šta je za nju najbolje".

Oba lidera su, takođe, rekla da su Crnogorci. Đukanović je kazao da je uvek bio Crnogorac "i imenom i prezimenom i nadimkom", a Bulatović takođe da se uvek izjašnjavao kao Crnogorac.

Đukanović je građane pozvao da 21. maja glasaju za samostalnu Crnu Goru, jer će, kako je rekao, samo tako moći da određuju kurs svoje budućnosti, a Bulatović da se izjasne za opstanak državne zajednice, u kojoj je, prema njegovim rečima, sadašnji status Crne Gore dobar.

Đukanović i Bulatović su u sučeljavanju na Televiziji Crne Gore ponovili različite stavove o više političkih pitanja - odnosu Crne Gore sa Srbijom posle referenduma, da li u Crnoj Gori ima "antisrpstva" i šta je to, kao i o prednostima suverene Crne Gore, odnosno državne zajednice sa Srbijom.
Bulatović je kazao da Crna Gora sada ima "sve atribute državnosti" i da treba da ih zadrži u državnoj zajednici. "Zato je avantura razbijati državnu zajednicu", kazao je Bulatović i ponovio ocene da je referendum 21. maja "izjašnjavanje za i protiv privatne države". Prema rečima Bulatovića, Crna Gora sada ima 90 odsto suverenosti i nema potrebe da se bilo šta menja. Đukanović se saglasio sa ocenom o 90 odsto suverenosti, ali je kazao da na referendumu to treba i formalizovati.

Komentarišući tvrdnju o "privatnoj državi", Đukanović je rekao da je to "floskula" i da je ta priča počela od onog trenutka kada je on (Đukanović) rekao da je Crna Gora ekonomski samostalna.

Prema rečima Đukanovića, za njega bi bilo "komfornije" da se zalagao za zajednicu, a pošto to nije učinio, sada mu njegova politika "samo donosi privatne probleme". "Privatna država znači da vi sve u Crnoj Gori kontrolišete i policiju i sudstvo i, što je najvažnije, bogatstvo", uzvratio je Bulatović Đukanoviću. "To je apsolutna neistina", rekao je Đukanović.

On je ponovio ranije stavove da Crna Gora prema Srbiji neće uvoditi nikakve mere ograničenja za trgovinu, kretanje ljudi. "Za Srbiju nije dostojanstveno da pitanje svog državnog statusa rješava na osnovu referenduma u Crnoj Gori", rekao je premijer Crne Gore.

Bulatović je naveo da nije čuo za izjavu ministra za kapitalne investicije Srbije Velimira Ilića da Crna Gora, ako ostane u državnoj zajednici, mora da zna ko je jači i veći, ali da on smatra da "Crna Gora ne treba nikoga da sluša". Ako Crna Gora bude nezavisna, kazao je Bulatović, više ništa neće biti isto u odnosima sa Srbijom. "Kad bi tako bilo, onda ni referendum ne bio bio potreban", dodao je.

Đukanović je rekao da će Bulatoviću čestitati ako na referendumu pobedi opcija za državnu zajednicu, a Bulatović je na isto pitanje odgovorio "ja sam civilizovan čovjek".

Bulatović kod patrijarha Pavla

Predsednik crnogorske opozicione Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović razgovarao je sa patrijarhom SPC Pavlom, kako se navodi na sajtu Srpske pravoslavne crkve, i od njega je zatražio blagoslov i zamolio ga da se moli Bogu za spas naroda i države. Dodaje se da je čelnik crnogorskog bloka za zajedničku državu obavestio patrijarha o "dubokim podelama među građanima u Crnoj Gori".

Poglavar SPC očekuje da će građani Crne Gore svojom slobodnom voljom pokazati ozbiljnost u ovom istorijskom trenutku, kao i da će predstojeći referendum proteći u miru i u međusobnom uvažavanju. U saopštenju se kaže da je patrijarh Pavle je naglasio da su jedinstvo i zajedništvo temelj svakog zdravog ljudskog i društvenog života.

Patrijarh je primio Bulatovića u prisustvu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Medojević se ogradio od Jovićevića

Izvršni direktor podgoričke Grupe za promjene Nebojša Medojević ogradio se od poziva bivšeg crnogorskog ministra policije Andrije Jovićevića građanima da glasaju za opstanak državne zajednice.

Jovićević je na sinoćnjem mitingu stranaka koje podržavaju opstanak SCG u Podgorici pozvao građane da na predstojećem referendumu glasaju za zajedničku državu, a voditelj skupa ga je najavio kao predstavnika Grupe za promjene.

"Jovićević nije član GZP i nema nikakve veze s našom organizacijom. On je na mitingu nastupio u svoje ime i GZP s njegovim nastupom nema nikakave veze", rekao je Medojević, a prenose podgorički mediji.

On je ocenio da su organizatori mitinga zloupotrebili ime GZP radi promocije sopstvenih političkih ciljeva, dodavši da je to veliki propust. "Ako se organizator ne ogradi od neistinite najave voditelja, bićemo prinuđeni da svoj integritet zaštitimo sudskim putem", rekao je Medojević.

Incidenti

Posle mitinga stranaka koje se zalažu za SCG u utorak uveče, u jednom lokalu u Podgorici desio se incident u kome su učestvovali učesnici mitinga, prenose podgorički mediji. Prema tim navodima, posle incidenta u lokalu "Bilijar klub", na stadionu "Budućnosti", policija je raspisala potragu za R.S. i D.M. iz Podgorice. U tuči je lokal ruiniran, a vlasnik je, da bi prekinuo sukob pucao u vazduh, posle čega je stigla policija i sprečila dalje incidente.

Sa druge strane, crnogorska policija je na administrativnom prelazu Dobrakovo, između Crne Gore i Srbije, zaplenila u kamionu beogradske registracije oko 12.200 majica namenjenih preduzeću Inkognito iz Podgorice, koje vodi marketinšku kampanju Bloka za očuvanje državne zajednice, saopštila je Uprava policije Crne Gore. Kamionom marke "mercedes" upravljao je Mladen Mladenović iz Beograda, a vrednost robe koja je nađena 16. maja oko tri sata ujutro iznosi oko 21.000 evra, kaže se u saopštenju. Nakon izvršene kontrole i sprovedene carinske procedure, vozilo je upućeno na carinski terminal u Podgorici radi sprovođenja carinskog postupka, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: