Mobi 63: Počinje "drugo poluvreme"

Za kupovinu najmanje 70 odsto vlasništva kompanije Mobi 63, naslednika Mobtela, prijavilo se deset međunarodnih kompanija.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

07:38

Default images

Među njima su i "veliki igrači" poput austrijskog Mobilkoma, Frans telekoma i Dojče telekoma. Otvaranjem ponuda za privatizaciju Mobija 63, u Srbiji je počela privatizacija u oblasti telekomunikacija. Novi vlasnik drugog mobilnog operatera u Srbiji biće poznat do kraja leta.

Savetnik za privatizaciju ministra privrede Bogdan Petrović kaže da je otvaranje ponuda za Mobi 63 početak regulisanja mobilne telefonije u Srbiji: "Mi imamo dva operatera mobilne telefonije, jedan je državno vlasništvo, a drugi je takođe nakon transformacije u većinskom državnom vlasništvu. Na ovaj način otvara se postupak privatizacije jedne mreže što će nas vrlo brzo dovesti do povećanja konkurentnosti, što će za svakog od nas značiti bolji kvalitet i niže cene usluga u mobilnoj telefoniji. Za Srbiju je ovo veoma važan korak i u prikupljanju dodatnih budžetskih sredstava".
Dragor Hiber (FoNet)
Cena koju zainteresovani operateri ponude ne može biti manja od 800 miliona evra. Vlada Srbije uzela je u obzir i opciju po kojoj će ukupna zarada premašiti milijardu evra. Bivši predsednik Upravnog odbora Telekoma Srbije Dragor Hiber kaže da neke od kompanija koje su se prijavile za učešće u tenderu spadaju u evropsku elitu, kao i da ponuđači sa Bliskog Istoka nisu za potcenjivanje.

"Kompanije koje su se javile na tender i poslale ponudu u svakom pogledu spadaju u svetsku elitu i to po ekonomskoj snazi, broju pretplatnika, tehnološkoj razvijenosti i menadžmentu. Ima i velikih kompanija iz tzv. trećeg sveta kao što je egipatski telekom. Javili su se veliki igrači i očekujem da će i cene koje su ponuđene u zatvorenim kovertima biti velike. Povodom pitanja koje se čuje otkud to da nema Vodafona, mislim da znalci nisu ni očekivali Vodafon, jer postoji strateški sporazum između austrijskog Mobikoma i Vodafona i mislim da je Vodafon predstavljen kroz austrijsku kompaniju", rekao je Hiber.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: