Milošević predložio formiranje VRS

Momčilo Krajišnik kaže da je 1992. Milošević predložio formiranje vojske bosanskih Srba i pristao da Beograd plaća oficire.

Izvor: Beta

Utorak, 16.05.2006.

13:49

Default images

"Mi smo u maju bili zatečeni odlukom da JNA bude povučena... Pitali smo Beograd i na jednom sastanku Milošević je predložio da formiramo svoju vojsku, ali je njegov rezolutan stav bio da u njoj ne mogu ostati pripadnici JNA koji nisu rođeni u BiH, osim ako se ne proglase za dobrovoljce", posvedočio je Krajišnik kao svedok odbrane u procesu koji se protiv njega vodi pred Haškim tribunalom.

Optužen za genocid nad nesrbima u BiH 1992, Krajišnik je kazao da je na sastanku pitao "ko će plaćati te oficire". "Oni su obećali i ostvarili, da će plaćati samo aktivne oficire koji su hteli da ostanu dobrovoljno", dodao je bivši predsednik Skupštine RS.

"Mislite na sastanak s Miloševićem? Znači da je SR Jugoslavija obećala da će plaćati oficire, iako su u drugoj armiji?", upitao je predsedavajući sudija Alfons Ori. "Ispravno ste shvatili, ali bih dodao da su oni to nevoljno prihvatili", odgovorio je Krajišnik.

Nije bilo plana o ujedinjenju sa Srbijom

Svedočeći u svoju odbranu, Krajišnik je tvrdio je da su strateški ciljevi koje je u maju 1992. usvojila Skupština bosanskih Srba, uključujući i teritorijalno odvajanje od druga dva naroda i "uklanjanje Drine kao granice", bili sadržani u mirovnom planu izaslanika EU Žozea Kutiljera.

Tužilaštvo je šest strateških ciljeva bosanskih Srba koristilo kao dokaz da su oni planirali kampanju etničkog čišćenja Muslimana i Hrvata sa teritorija na koje su polagali pravo i koje su trebalo da uđu u proširenu srpsku državu. Krajišnik je, nasuprot tome, svedočio da je vođstvo bosanskih Srba u tom trenutku već prihvatilo da će BiH biti nezavisna i samostalna država, kao i njenu unutrašnju reorganizaciju po nacionalnim entitetima predviđenu Kutiljerovim planom.

Razdvajanje od Muslimana i Hrvata - prvi cilj koji je srpska skupština usvojila 12. maja 1992. - podrazumevalo je, po rečima Krajišnika, ne fizičko odvajanje naroda, nego teritorija sa nacionalnom većinom, što je bila osnova Kutiljerovog plana.

"To je bilo rogobatno napisano. Kako razdvajanje naroda, pa neće neko otići na Mesec, a neko ostati u BiH, nego je suština da ćemo napraviti granice unutar BiH. Pod punom odgovornoscću tvrdim da je to od početka bilo dogovoreno - ako nema Jugoslavije, da se naprave granice unutrašnjih jedinica BiH", rekao je Krajišnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: