"Krv zaražena namerno"

U Institutu za transfuziju otkrivena kontaminacija uzoraka krvi rH negativnih trudnica.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

08:29

Default images

Uzorci krvi rH negativnih trudnica namerno su kontaminirani, a cilj nepoznatog počinioca verovatno je bio da komromituje Institut za transfuziju krvi Srbije, prenosi Glas javnosti izjavu Snežane Drašković, direktorke Instituta.

Na Odeljenju za prenatalnu dijagnostiku Instituta radi osam tehničara i tri lekara, a u uzete uzorke krvi neko od njih je namerno ukapao serum anti D antitela koji se daje trudnicama posle porođaja ukoliko imaju negativan rezus faktor u krvi, kao redovna zaštita.

Direktorka je rekla da je analiza pokazala prisustvo anti D antitela kod pet od ukupno 15 testiranih uzoraka, a da su ponovljene analize utvrdile da ta vrsta antitela postoji kod samo tri trudnice. Najgora posledica mogla bi da bude da zbog lažnog pozitivnog nalaza trudnica koja je rH negativna ne primi zaštitu posle porođaja.

Politika podseća da se na Institutu identičan slučaj desio i 2001. godine, ali da tada nisu pronađeni krivci. O ovom, kao i o slučaju prodaje krvi jednoj pacijentkinji obavešteni su MUP Srbije i BIA.  

U cilju da se ovakvi slučajevi ne ponove, na Institutu će biti postavljene kamere za nadzor, a u slučaju otkrivanja počinioci će dobiti otkaze, pišu Novosti. Ipak, kako saznaje ovaj list, Trećem opštinskom sudu u Beogradu, nadležno tužilaštvo nije podnelo zahtev za sprovođenje istrage o sabotaži u Zavodu. A nije poznato ni da je policija podnela tužbu protiv NN lica, na osnovu čega bi se tražila izjava.

U Institutu za transfuziju krvi analizu na prisustvo antitela u serumu godišnje obavi više od 8.000 trudnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: