Kako sačuvati zdrave zube

Istraživanja koja je sproveo Institut za zaštitu zdravlja Batut pokazuju da stanovništvo ne poklanja mnogo pažnje oralnoj higijeni.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

07:41

Default images

Kampanja "Svi zajedno do oralnog zdravlja" ima za cilj da motiviše i podseti koliko je važno brinuti o zdravlju usta i zuba. Doktorka Milica Šćekić iz Insituta Batut kaže da, prema istraživanjima, samo četvrtina stanovništva ide kod zubara na redovne kontrole i zube pere posle svakog obroka, dok ostali to čine pre i posle spavanja, jednom dnevno, a u malim procentima – nikada.

"Primetili smo da postoji niz zabluda, da zubi ne predstavljaju neki značajan organ u našem organizmu, da ne utiče zdravlje usta i zuba na opšte zdravlje, da četkica može da traje neograničeno dugo. Zatim, stanovništvo nije održavalo pravilno oralnu higijenu, bila je prisutna nepravilna ishrana, neredovna kontrola kod stomatologa, što je sve uticalo na pojavu velikog broja bezubosti kod stanovništva u četvrtoj i petoj deceniji života", kaže Šćekićeva.

Istraživanja pokazuju i da oko osam odsto tinejdžera nikad nije bilo kod stomatologa, a doktorka Milica Šćekić ističe da je posebno bitan prvi kontakt deteta i zubara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: