Planiran atentat na Dodika

Dragan Jočić obavestio u petak premijera RS Milorada Dodika da je BIA presrela telefonski razgovor o pripremi atentata na njega.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.05.2006.

07:46

Default images

Informaciju su objavile banjalučke Nezavisne novine, koje navode i da je baza te grupe u naselju Trn kod Laktaša. Urednik Nezavisnih novina Željko Kopanja za B92 kaže da informacije o pripremi atentata na Milorada Dodika treba shvatiti veoma ozbiljno, jer su došle iz samog vrha MUP-a Srbije.

"Mislim da je ministar Jočić dao i adresu sa koje su telefonski pozivi išli i upozorio gospodina Dodika da se priprema atentat na njega. Mi smo to znali već u subotu, ali nismo hteli da ometamo istragu, i bili smo u kontaktu sa prijateljima u MUP-u RS. Međutim, pojavila se informacija, tačnije dezinformacija, u Večernjim novostima, pa smo odlučili, uz saglasnost MUP-a, da objavimo sve što znamo."

Kopanja navodi i da su Milorada Dodika, nakon pobede na izborima, međunarodne agencije ocenile kao najjaču političku strukturu u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim rečima, bilo kakva dešavanja oko Dodika mogu imati refleksiju na skore izbore u Srbiji.

"Tu se može tražiti razlog, jer nije tajna da Dodik spada u krug ljudi bliskih Demokratskoj stranci Borisa Tadića, pa i jednom krilu DSS-a. Druga stvar, gospodin Dodik je sa svojom skupštinskom većinom u RS formirao specijalno odeljenje tužilaštva RS za borbu sa organizovanim kriminalom, imenovan je specijalni tužilac i najavljen žestok obračun. Postoji više razloga za ove ozbiljne pretnje", objašnjava Kopanja.

Nezavisne novine su objavile i da je MUP RS zbog pretnji Dodiku pojačao aktivnosti i prati sve sumnjive osobe i automobile na širem području Banjaluke. "Prema indicijama do kojih je došla policija, atentat je trebalo da bude izvršen zoljom koja bi dejstvovala na premijerov automobil u pokretu", pišu Nezavisne novine pozivajući se na izvore u policiji.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je danas da je "tačno da postoje informacije o pripremi atentata na premijera Milorada Dodika" i da su te informacije došle iz Beograda.

"Znali smo da će svi koji donose promene, nove ideje i prosperitet na ovom prostoru biti osuđivani i od retrogradnih i kriminalnih snaga. Naravno, nije bilo jednostavno proceniti da će neke kriminalne grupe pokušati da pripreme atentat na predsednika Vlade", rekao je Radmanović na konferenciji za novinare.

"Budući da je ova informacija, koliko sam upoznat, došla od kompetentnih nadležnih službi, onda to ima ozbiljan karakter i traži kompetentan odgovor nadležnih službi RS i institucija BiH", rekao je predsednik Republike Srpske Dragan Čavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: