Ravnogorski sabor, 15. put

Na Ravnoj Gori, kod Mionice, danas je održan tradicionalni Ravnogorski sabor.

Izvor: B92

Subota, 13.05.2006.

13:53

Default images

Skupu ispred spomenika Draži Mihajloviću je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada građana, koji su pozdravili Vuka Draškovića, lidera SPO i šefa diplomatije. Drašković je u govoru rekao da Srbija nikada nije bila u situaciji da zavisi od jednog čoveka i dodao da je krivica za to i na vladi, jer se moralo raditi brže bez obzira šta o reformskim potezima misle "snage prošlosti". On u govoru nije pominjao ime haškog begunca Ratka Mladića.

Ceo događaj je protekao uz jako prisustvo policije u uniformama i u civilu, uz ikonografija poznatu i uobičajenu za ravnogorski sabor. Okupljeni su nosili zastave Srbije i Srpskog pokreta obnove, majice sa likom Draže Mihajlovića, ali i haškog optuženika Ratka Mladića. Bila su glasna i skandiranja "Veljo lopove" na račun ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića.

Sabor tradicionalno organizuje Srpski pokret obnove već 15 godina. Međutim, zbog raskola u toj stranci i osnivanja Srpskog demokratskog pokreta obnove, proslava se održala na dve odvojene bine. Drugi skup održan je nešto kasnije u pozadini kompleksa, kod crkve Svetog Georgija. Očekivalo se da će na njemu govoriti osnivač SDPO-a Veroljub Stevanović, ali se on nije pojavio na Ravnoj gori, kao ni Velimir Ilić koji je pored Vuka Draškovića do prošle godine bio simbol okupljanja na toj planini. Nekoliko stotina okupljenih nije izneverio jedino Dražin unuk Vojislav Mihajlović, koji je pozvao državne organe da konačno otkriju gde je sahranjen vođa četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: