Šta će biti sa Iranom

Inspektori UN su otkrili nove tragove visoko obogaćenog uranijuma u nuklearnim postrojenjima u Iranu.

Izvor: B92

Subota, 13.05.2006.

11:54

Default images

To je produbilo sumnje da Teheran razmatra mogućnost izgradnje atomske bombe, rekao je jedan diplomata Međunarodne agencije za atomsku energiju agenciji Rojters. U međuvremenu generalni sekretar UN Kofi Anan zatražio je od SAD da "ublaže retoriku" u konfliktu sa Iranom oko spornog nuklearnog programa i da, zajedno sa Evropom, nastave pregovore s Teheranom.

SAD su, međutim, odbile Ananov apel, ističući da Teheran želi samo "odlaganje rešenja i zataškanje" konflikta. "Teheran je angažovan u procesu pregovora koji više ima veze sa odlaganjem i zataškavanjem, dok u isto vreme oni nastavljaju sa razvojem nuklearnog oružja", rekao je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Francuski predsednik Žak Širak rekao je, na samitu lidera EU i Latinske Amerike u Beču, da se Francuska ne protivi oštroj rezoluciji Saveta bezbednosti UN o Iranu. Širak je, međutim, istakao da takva rezolucija ne bi značila i ne bi trebalo da znači automatsku upotrebu sile. "Naš cilj je da donesemo rezoluciju koja će moći da bude ispoštovana", rekao je francuski predsednik u obraćanju novinarima.

Generalni sekretar UN, učestvujući na samitu u Beču, prethodno je saopštio da je pozvao sve strane u konfliktu da se pronađe rešenje za iransko pitanje. "Tražio sam da sve strane ublaže retoriku i pojačaju diplomatske napore da se pronađe rešenje. Pozvao sam sve koji imaju udela u ovoj situaciji da budu otvoreni, uključujući Iran, i da se vrate pregovorima kako bismo pronašli rešenje", rekao je Anan.

On je ocenio da bi pregovori Irana sa Britanijom, Nemačkom i Francuskom bili produktivniji, ako bi u njima učestvovale i SAD. "Insistirao sam u kontaktima sa američkom administracijom na tome da je važno da se SAD pridruže EU u pregovorima sa Iranom", rekao je Anan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: