Uzrok trovanja nije hrana iz menzi

Rezultati analiza pokazuju da uzrok stomačnih tegoba studenata koji su osetili pre dva dana nije hrana spremana u menzama.

Izvor: B92

Subota, 13.05.2006.

17:19

Default images

Na osnovu preliminarnih rezultata i kliničke slike, pretpostavlja se da je uzrok tegoba stafilokokna infekcija koja izaziva kratkotrajne poremećaje u varenju, kaže se u saopštenju i dodaje da se svi studenti osećaju dobro i da novih slučajeva nema, saopštio je Studentski centar.

Menze u studentskim domovima "Patris Lumumba" i "Karaburma" zatvorene iz preventivnih razloga, pošto je pre dva dana 37 studenata zatražilo lekarsku pomoć zbog stomačnih tegoba. Troje studenata zadržano je u stacionaru zbog trovanja hranom i oni se osećaju dobro.

Službe Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja juče su izvršile inspekciju u kuhinjama studentskih domovima, a utvrđeno je da je uzrok stomačnih tegoba studenata stafilokokna infekcija kod zaposlenih u menzi. Do dobijanja konačnih rezultata svih analiza uzoraka uzetih iz restorana i zaposlenog osoblja menze su zatvorene a studenti se upućuju u druge studentske restorane, kaže Miodrag Popović, upravnik Studentskog doma Karaburma.

"Definitivno je utvrđeno da nije problem u hrani. Studenti preko vikenda dobijaju lanč pakete, u nedelju su obavezni lanč paketi, očekujemo da u ponedeljak menze počnu normalno da rade", rekao je Popović.

SUS: Monitoring studentskog standarda

Studentska unija Srbije je izrazila zabrinutost povodom zabeleženih slučajeva trovanja u pojedinim studentskim restoranima u Beogradu i zahteva od nadležnih državnih organa potpuno ispitivanje slučaja. "Ovo je već drugi slučaj ove godine da se, zbog neodgovarajućih sanitarnih i radnih uslova, privremeno zatvaraju studentske menze, a da se gotovo svake godine pojave novi slučajevi stafilokoknih infekcija", stoji u saopštenjnu SUS-a.

SUS smatra da državne institucije nadležne za brigu o smeštaju i ishrani studenata svoj posao ne rade na odgovarajući način, pa će zbog toga formirati komisiju na nacionalnom nivou koja će se baviti monitoringom studentskog standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: