I dalje problemi s informacijama

U opštini Kraljevo zainteresovani imaju problema da po zakonu dobiju informacije od vlasti.

Izvor: B92

Subota, 13.05.2006.

11:57

Default images

Posle intervencije poverenika za slobodan pristup informacijama Rodoljuba Šabića, povodom 123 žalbe koje je Građanski savet opštine Kraljevo podneo protiv organa vlasti zbog nepoštovanja Zakona, odgovor na postavljene zahteve je dalo 25 organa vlasti. Neke institucije nisu ni čule za zakon.

Direktor Građanskog saveta opštine Kraljevo Srđan Ćosić kaže da, posle 98 žalbi koje su nedavno lično dali Šabiću u Vrnjačkoj Banji, uskoro očekuju i odgovore na ostale zahteve, koje su postavili organima vlasti na području opština Čačak, Kraljevo, Kruševac, Vrnjačka Banja i grada Kragujevca.

U 450 zahteva koje je Građanski savet opštine Kraljevo u okviru projekta "Monitoring implementacije Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja" postavio organima vlasti, nalazi se 1.000 pitanja i 20 zahteva osnovnim i srednjim školama.

"Jedno od prvih pitanja upućenih opštinskoj upravi odnosilo se na broj zaposlenih u upravi u periodu posle lokalnih izbora od 19. septembra 2004. godine do 1. novembra 2005. godine", kaže direktor Građanskog saveta opštine Kraljevo.
Kako doznati šta rade vlasti i dobiti dokumenta?
Pitanje postavljeno javnom preduzeću "Srbijašume" u Kraljevu odnosilo se na broj šumskih krađa, pitanje postavljeno "Elektrodistribuciji" Kraljevo na broj tužbi zbog kvarova na elektrouređajima zbog naglog pada napona struje, a pitanje postavljeno JKP "Putevi" na raspon plate između nekvalifikovanog radnika i direktora preduzeća.

Ocenjujući primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Građanski savet opštine Kraljevo u svom godišnjem izveštaju kaže da ima pojava da pojedini organi vlasti nisu ni čuli za zakon, kao što je to slučaj sa jednom osnovnom školom u Kruševcu.

"Direktorki osnovne škole u Kruševcu, kako nam je rekla, nije padalo na pamet da nam da tražene informacije, već je insistirala da se obratimo Ministarstvu prosvete, a od nas, nevladine organizacije, tražila je da kažemo ko smo i ko nas finansira", kaže direktor Građanskog saveta opštine Kraljevo Srđan Ćosić.

U Građanskom savetu opštine Kraljevo ističu da bi instituciji poverenika za slobodan pristup informacijama trebalo dati veća zakonska ovlašćenja. "U praksi je najveći problem u tome što nijedan organ vlasti nije pretrpeo pravne posledice zbog neprimenjivanja zakona, što dovodi do toga da pojedini njegovi članovi gube svoj smisao, što je loš zalog za njegovu budućnost", kaže Srđan Ćosić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: