Zaustaviti izumiranje starih zanata

U Somboru tri zanatske radnje dobile sertifikat Ministarstva privrede i pravo da njihovi proizvodi nose oznaku starog zanata.

Izvor: B92

Subota, 13.05.2006.

09:35

Default images

Komisija je utvrdila da se tkačnica svilenog damasta, saračka i restauratorska radionica izdvajaju po kvalitetu ručnog rada. Njihov proizvod nosiće stilizovanu oznaku otvorene šake.

Nikola Đuran iz Sombora nasledio je saračku radionicu (sarač se bavi izradom opreme za konje i drugih kožnih predmeta) od svog dede i oca. Šandor Vizi bavi se restauracijom stilskog nameštaja. Međutim, i Đuran i Vizi kažu da se od toga trenutno teško živi.

“Pa radimo sve. Od popravke nekih sitnih stvar, kaiševa za pantalone, futrola za noževe. Jednostavno, moramo u ovim teškim trenucima u privredi gledati da na sve moguće načine zaradimo taj dinar”, kaže Nikola Đuran.

"Što se tiče posla, posla uvek ima godinu dana unapred. Jedina problematika je ta što mi za taj dan ne možemo da zaradimo koliko nam je potrebno za skroman život. To nisu zanati koji donose puno novaca, tu nema brze zarade. I na žalost, recimo u mojoj struci, više se isplati uraditi jednu stolicu sa šper pločom, nego raditi stilski nameštaj”, kaže Šandor Vizi.

Sarač Nikola i restaurator Šandor bore se za opstanak svojih radionica, pa su se zbog toga i potrudili da dobiju sertifikat i oznaku ručnog rada.
Restaurirani stilski nameštaj (goldenhat.co.yu)
“U staroj Jugoslaviji moj otac je uspostavio jako dobre odnose sa slovenačkim i hrvatskim tržištem i ja održavam taj kontakt sa njima. Isključivo se, osim funkcionalnosti samih amova, gleda da to bude što lepše urađeno. Svaki šav mora da bude na svom mestu, okov koji se koristi mora biti perfektno urađen. Isključivo kvalitetom možemo zadržati mušterije i privući neke nove”, kaže Đuran.

“Prema informacijama koje imam iz Mađarske, Austrije, Nemačke, ručni rad se jako ceni u Evropi. Znam u Austriji jedna stolica koja se uradi iznova košta otprilike oko 100 evra, a kod nas to nije ni trećina”, kaže Vizi.

A što se tiče oznake ručnog rada, mi smo hteli da malo ovi zanati izađu iz anonimnosti, a nadamo se da će to evropsko tržište prepoznati. A imamo informacije da u Evropskoj zajednici mnoge države dotiraju i da ljudi koji se time bave imaju određene beneficije, kažu u Ministarstvu privrede.

Ministarstvo privrede napravilo je predlog poreskih olakšica za zanatske radnje iz oblasti starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, koji je prosleđen Ministarstvu finansija na razmatranje. Predloženo je smanjenje doprinosa na zarade zaposlenih, kao i stimulisanje obuke i zapošljavanja mladih u tim delatnostima, kojima preti odumiranje, a koje pak imaju vrednost očuvanja zanata i tradicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: