I dalje finansijska podrška EU

I pored prekida pregovora Srbija i dalje može da računa na finansijsku podršku EU, kaže šef delegacije EU u SCG Žozep Ljoveras.

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.05.2006.

10:32

Default images

Odluka da se otkaže runda pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom nije bila laka, ali je bila jedina moguća, kaže Ljoveras. Saradnja sa Haškim tribunalom je uslov koji je jasno sadržan u Studiji o izvodljivosti. Očekujući da će taj uslov biti ispunjen počeli smo pregovore u novembru, ali je sada, šest meseci kasnije, proces zaustavljen, kaže Ljoveras.

"Nadam se da se radi o kratkom prekidu, zato što se može desiti da se pomeri datum kada bi Srbija i Crna Gora i njeni građani, mogli da uživaju u dobrobiti i članstvu u Evropskoj  Uniji. Da navedem samo jedan, sporazum o Stabiilzaciji i asocijaci privlači investitore, oni taj sporazum vide kao oznaku za kvalitet, odnosno da SCG ima evropsku budućnost".

Ljoveras kaže da će EU nastaviti da pruža finansijsku pomoć Srbiji i Crnoj Gori, naročito za realizaciju makroekonomske stabilnosti. Šef Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević kaže da, iako su pregovori sa EU otkazani, to ne znači da je Srbiji ukinuta ekonomska pomoć i da se nalazi pod nekom vrstom sankcija. Ona, međutim navodi da ne može da tvrdi da će takva situacija ostati i u  budućnosti: "Pitanje je koliko mi imamo vremena. Sve što može da potraje duže od dva, tri meseca za Srbiju ne bi bilo dobro, jer se onda pomeraju rokovi. Da zanemarimo političke aspekte, sa tehničkog aspekta, to može dovesti do zanemarivanja procesa, stavljanja u drugi plan".

Dinkić: Ima vremena...

Za razliku od Tanje Mišćević, ministar finasija Mlađan Dinkić veruje da Srbija ima vremena do septembra: "Ja mislim da ima vremena, evo sada je maj, pa će i godišnji odmori. Ja cu sigurno ići na godišnji odmor, do tada ću završti svoj posao, a za druge ne znam. Ne mislite valjda da ministar finansija treba da juri Mladića?" 

Ministar je optimista i kada su u pitanju strani investitori. On navodi da prekid pregovora nije uticao na njih i da su i dalje zainteresovni za ulaganje u Srbiju .

Ilić pozvao Mladića na predaju

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić pozvao je Ratka Mladića da se preda i žrtvuje za svoj narod.

"Mladić treba da shvati poziciju svog naroda, koji je u velikom problemu. On treba ipak da ostane jedna veličina, da se preda, izađe na taj sud i dozvoli narodu da krene svojim putem", izjavio je Ilić za TV BN. "Da sam ja u u takvoj situaciji, ne bih razmišljao ni minut. Izašao bih i rekao: 'Tu sam, izvolite. Bilo to pravedno ili nepravedno, ja sam žrtva, radite što god hoćete, ali pustite moj narod'", kaže Ilić.

Ministri EU: spremnost za obnovu pregovora

Šefovi diplomatija EU sapštiće u ponedeljak nadu i spremnost za obnovu pregovora o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom. Evropski ministri će poručiti i da su "sa žaljenjem primili na znanje da je runda pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG morala biti otkazana", a pregovori "poremećeni" zbog nedovoljne saradnje vlasti u Beogradu s Tribunalom u Hagu.

Zvaničnici Evropske komisije su istakli da će šefovi diplomatija EU razmotriti celokupni razvoj u SCG i ponovili stav evropskog komesara Olija Rena da cilj potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG može biti ostvaren do kraja godine, "ako dođe do dramatičnog i brzog napretka u saradnji s Haškim sudom".

Ministri EU će, takođe, poručiti da očekuju "primerenu organizaciju i tok referenduma u Crnoj Gori u skladu sa specijalnim zakonom, koji su usvojile sve političke stranke u Crnoj Gori", dodali su funkcioneri Evropske komisije. Oni su podsetili da je u tome posredovao izaslanik EU Miroslav Lajčak i stavili do znanja "očekivanje da taj zakon bude potpuno poštovan".

Hejden: Taoci

Direktor Centra za istočnoevropske studije na univerzitetu u Pitsburgu Dejvid Hejden ocenio je da je izručenje Mladića Haškom sudu kompleksno pitanje koje ne bi smelo da stoji na putu evropske integracije Srbije. "Moram da kažem da me izuzetno iznenađuje što, s jedne strane, Mladić drži ceo srpski narod za svog taoca, ali smatram i da je iznenađujuće što međunarodna zajednica, koja se toliko poziva na humanitarizam, drži čitav jedan narod kao Mladićevog taoca", rekao je Hejden za Glas Amerike.

Govedarici produžen pritvor

Penzionisanom podoficiru Vojske Srbije i Crne Gore Blagoju Govedarici, osumnjičenom da je pomagao u skrivanju Mladića, danas je određen jednomesečni pritvor i doneto je rešenje o sprovođenju istrage. Portparolka II Opštinskog suda Marina Klarić Živković kaže da je Govedarica juče priveden istražnom sudiji tog suda, a da je saslušanje završeno kasno noćas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: