Iz Srbije na Sorbonu bez prijemnog

Privatna beogradska gimnazija Ruđer Bošković dobila međunarodnu akreditaciju.

Izvor: B92

Petak, 12.05.2006.

08:11

Default images

Učenici te škole koji po tom programu budu završili III i IV godinu imaće direktnu prohodnost na prestižne svetske univerzitete, kao što su Sorbona, Harvard ili Oksford. Pripreme za sticanje sertifikata međunarodne mature trajale su oko tri godine i Gimnazija je morala da ispuni mnoge uslove, kao na primer da obezbedi nastavu na engleskom jeziku i modernizuje kabinete i laboratorije.

Direktor Gimnazije Mladen Šarčević kaže da je poznato da veliki broj maturanata odlazi na studije u inostranstvo, a po novom programu upis na neki od tih fakulteta moguć je i bez prijemnog ispita. "Ovde postoji jedna linija tokom cele godine. Kandidat zna da, ako treba da za studije na Oksfordu sakupi u diploma-programu 47 bodova, mora da zna izbor predmeta i koje ocene očekuje, a škola mora da radom i prognozama to potvrdi. Ako on dođe do te kvote, ne mora da polaže čak ni prijemni jer se održava veza vlada i najjačih univerziteta u svetu", kaže on.

Novinarka B92 razgovarala je i sa učenicima II godine zainteresovanim za novi program, po kom bi dobili međunarodnu diplomu na kraju školovanja u Gimnaziji. Ilija Samardžija, koji ima 16 godina, kaže da će u III i IV godini imati nastavu na engleskom i šest predmeta. "Moći ćemo da biramo predmete, na primer biznis ili menadžment. Moji roditelji kažu da treba da iskoristim priliku ako me već finansiraju i daju priliku. Shvatam da je to dobro za mene i planiram da idem u Englesku jer smatram da je London centar sveta kada je reč o biznisu", kaže on.

Gimnazija Ruđer Bošković ima oko 160 učenika, a godina školovanja košta 11.500 evra. U cenu su uključene dve ekskurzije u inostranstvu, udžbenici, celodnevni boravak i još dosta toga, kaže Šarčević. "Imamo interesantne situacije, kao na primer da školarinu plaća deda iz SAD jer je taj fond odvojio još davno. Tamo ljudi misle o tome. Imamo i profesore koji ne kupuju automobile, već sve ulože u dete. Videli ste filmove u kojima neko otvara štednu knjižicu kad se rodi dete, znači da se na to ne misli kad dete napuni 16 godina, već od početka", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: