Putinovo obraćanje naciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas se sedmi put obratio javnosti, na temu stanja nacije.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

18:06

Default images

Uprkos očekivanjima, Putin se nije mnogo bavio ruskom spoljnom politikom, niti je pominjao Iran, ali jeste kritikovao spoljnu politiku SAD. On je uglavnom govorio o unutrašnjim pitanjima Rusije, za koju kaže da neće dozvoliti da joj niko sa strane diktira politiku.

Odnosi s bivšim sovjetskim republikama jesu spoljnopolitički prioritet Rusije, kaže Putin, ali dodaje da je rano govoriti o kraju trke u naoružanju. "Rusija treba da sledi primer Francuske, Velike Britanije i naročito SAD, i da više ulaže u svoju odbranu od eventualne spoljne agresije i međunarodnog terorizma. Brojevi govore da Rusija na odbranu troši upola manje od tih zemalja, a sa SAD ne može ni da se poredi. Njihov budžet za vojsku je 25 puta veći od ruskog. U vojnim krugovima kaže se da svoju kuću smatraju tvrđavom. Blago njima. To takođe znači da i mi treba da ojačamo svoju kuću jer vidimo šta se sve dešava po svetu. Vuk zna koga može da pojede, on jede i ne sluša nikoga", kaže Putin.

Putin je dodao da se SAD zaklanjaju iza borbe za ljudska prava i demokratiju samo onda kad to odgovara njenim interesima. Ipak, glavni ruski problemi su nizak natalitet, korupcija i siromaštvo, kaže Putin i dodaje da treba stimulisati rađanje, oštro kažnjavati sve vrste korupcije i temeljno razvijati ekonomiju da bi se suzbilo siromaštvo. "Rusija želi da se učlani u Svetsku trgovinsku organizaciju, ali neće trpeti ucene. Pitanje je kakvu bismo korist imali od integracije u svetsku ekonomiju. Očigledno je da mi imamo otvoreniju privredu nego mnoge članice te organizacije", kaže on.

Putin je kritikovao politizaciju energetskih pitanja i dodao da će Rusija, kao veliki izvoznik energenata, predložiti stvaranje zajedničke evropske energetske politike.

U predsedničkom obraćanju Iran nije pomenut, ali Putin je naglasio da Rusija podržava sve sporazume o zaustavljanju širenja nuklearnog naoružanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: