Za sad deklaracija umesto Ustava EU

Predsednik Evropske komisije Barozo traži svečanu deklaraciju o budućnosti EU i odlaganje odluke o Ustavu do 2008. godine.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

17:41

Default images

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo predložio je da zemlje Evropske unije usvoje deklaraciju o budućnosti Evropske unije sledeće godine, a da odlože odluku o Ustavu za 2008. ili 2009. godinu. Deklaracija bi bila prvi korak ka dogovoru o Ustavu i u njoj bi trebalo da se preciziraju principi, ciljevi, ali i obaveze.

Barozo je u svom obraćanju novinarima u Briselu rekao i da će Evropska komisija sledećeg meseca, u okviru Samita Evropske unije o Ustavu, predložiti i dokument pod nazivom „Agenda za budućnost Evrope“ . Dokument sadrži 12 tačaka, a za Baroza je najvažnije pet oblasti iz tog teksta.

„Prva oblast je jedinstveno tržište, druga je solidarnost, treća je bezbednost, četvrta je pitanje proširenja i peta oblast je uloga Evrope u svetu. Posle iznošenja određenih inicijativa u vezi sa ovim oblastima, Komisija će izneti ideje o budućem konstitucionalnom rešenju za EU“, izjavio je Barozo.

Svečana deklaracija o budućnosti Evropske unije bila bi usvojena u martu sledeće godine, prilikom obeležavanja 50-godišnjice Rimskog sporazuma, osnivačkog dokumenta Evropske zajednice. Barozo je ocenio da rasprava o institucionalnoj budućnosti Unije i Ustava treba da usledi 2008. ili 2009. godine, paralelno sa raspravama o evropskom budžetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: