Najvećem hakeru preti suđenje u SAD

Britancu Mekinonu, koga Vašington optužuje za "najveći hakerski upad svih vremena", preti izručenje američkim vlastima.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

15:50

Default images

Britanski sud danas je odlučio da Mekinon (40), koji je optužen za upad u kompjuterske sisteme američke vlade - Pentagona, vazduhoplovnih snaga, mornarice i NASA, može da bude izručen SAD-u, gde bi mu bilo suđeno.

Geri Mekinon, čije je hakersko ime "Solo", uhapšen je još 2002. godine, pod sumnjom da je ilegalno pristupio vladinim kompjuterskim sistemima, ali se čekala odluka o ekstradiciji. On je uspeo da uđe u 97 kompjutera, što je prouzrokovalo štetu u vrednosti od 700.000 dolara.

"Moja namera nikada nije bila da ugrozim sigurnost. Činjenica da sam uspeo da se ulogujem bez šifre potvrđuje da nikakva sigurnost nije ni postojala", rekao je danas Mekinon novinarima ispred zgrade suda.

On je nedavno optužio SAD da bi radije da naprave predstavu od njegovog izručenja, nego da unaprede kompjuterske sisteme. Kako je rekao, on je samo "običan kompjuteraš koji je želeo da proveri da je istina da neidentifikovani leteći objekti i vanzemaljci postoje".

Mekinon je pokušao da izbegne da bude izručen američkim vlastim, uz objašnjenje da strahuje da ga tamo ne čeka fer suđenje. Na odluku suda o izručenju optuženi može da uloži žalbu, a konačnu odluku trebalo bi da donese ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Džon Rid.

Ako bude proglašen krivim u SAD, Mekinonu preti kazna i do 70 godina zatvora i novčana kazna od 1,75 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: