Odbijena žalba na ukidanje pritvora

VSS odbio žalbu specijalnog tužioca na rešenje kojim je ukinut pritvor sudiji Ljubomiru Vučkoviću i Nenadu Jovanoviću.

Izvor: Beta

Sreda, 10.05.2006.

10:12

Default images

Vrhovni sud Srbije odbio je kao neosnovanu žalbu specijalnog tužioca na rešenje Specijalnog suda kojim je ukinut pritvor Nenadu Jovanoviću i suspendovanom sudiji tog suda Ljubomiru Vučkoviću, optuženim za zločinačko udruživanje. U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da je sud juče doneo tu odluku, i podseća da je veće Specijalnog suda 20. aprila ukinulo pritvor Vučkoviću i Jovanoviću.

Vučković, koji je u pritvoru bio od septembra prošle godine, optužen je za primanje mita da bi ukinio prvostepenu presudu vođi organizovane kruševačke kriminalne grupe Zoranu Jotiću Jotki, a Nenad Jovanović, zvani Mali Bidža, optužen je za davanje mita.

Predsednik Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero donela je rešenje kojim se sudija Vrhovnog suda Ljubomir Vučković udaljuje sa dužnosti do okončanja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi pred Okružnim sudom u Beogradu, saopšteno je danas iz tog suda.

U obrazloženju odluke navodi se da u skladu sa odredbama Zakona o sudijama, sudija može biti udaljen sa dužnosti kad je pokrenut postupak za njegovo razrešenje ili krivični postupak za delo zbog kog može biti razrešen.

Prema tom zakonu, ako udaljenje nije obavezno, o njemu odlučuje predsednik Vrhovnog suda Srbije.

Nezadovoljni ukidanjem pritvora

"Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal nije zadovoljno odlukom Vrhovnog suda o ukidanju pritvora sudiji tog suda Ljubomiru Vučkoviću i Nenadu Jovanoviću, ali će tu odluku poštovati", rekao je danas portparol tužilaštva Tomo Zorić.

"I dalje smatramo da postoje razlozi za produženje pritvora" za Vučkovića i Jovanovića, rekao je Zorić agenciji Beta. Zorić je kazao da je Vučković "lice koje je predstavljalo Vrhovni sud Srbije", a na teret mu se stavlja primanje mita, za šta je zaprećena kazna zatvora veća od 10 godina zatvora.

"Tim pre, jer je sve to uradio u svojstvu delioca pravde u najvišem pravosudnom organu. Boravkom na slobodi optuženi Vučković može da vrši opstrukciju krivičnog postupka, a to se može osnovano očekivati od lica koje je optuženo za primanje mita", rekao je Zorić.

Portparol Specijalnog tužilaštva dodao je da su postojali svi razlozi za produženje pritvora i Nenadu Jovanoviću, zvanom Mali Bidža, optuženom za davanje mita. Jovanović je, prema Zorićevim rečima, napustio zemlju kada su ostali okrivljeni uhapšeni, potom se skrivao, da bi ilegalno ušao u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: