Registar za brže usvajanje dece

U Srbiji je počeo da funkcioniše jedinstveni registar usvojenja koji bi trebalo da pomogne bržem usvajanju dece bez roditelja.

Izvor: Beta

Sreda, 10.05.2006.

16:08

Default images

Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku, u sektoru porodične zaštite, Slavka Lakićević saopštila je da su, prema podacima iz novog registra, za usvajanje spremna 72 deteta, kao i 315 domaćih i 18 stranih zainteresovanih porodica.

Analizirajući primenu Porodičnog zakona koji propisuje formiranje jedinstvenog registra, Lakićević je precizirala da je uglavnom reč o deci starijeg uzrasta, među kojima su i deca sa problemima u psiho-fizičkom razvoju, kao i veći broj dece romske nacionalnosti.

Prema zakonu, tim psihologa, lekara, sociologa i drugih nadležnih procenio je da su ta deca spremna za usvajanje, kao i koje su porodice spremne da ih prihvate, kazala je pomoćnica ministra i dodala da je i svim centrima za socijalni rad dostavljen program obavezne pripreme budućih usvojitelja.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za rad, boračka i socijalna pitanja ocenjeno je da je primena Porodičnog zakona dovela do većeg angažovanja društva za slučajeve nasilja u porodici, za prijavu i njegovo sprečavanje.

Lakićević je saopštila i da je urađen polazni okvir nacionalne strategije protiv nasilja, protokol za zaštitu dece u socijalnim ustanovama od zlostavljanja i nacrt zakona o zaštitniku prava deteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: