Lobiranje za Kosovo: Dobro i kasno

Informacija o lobiranju za Kosovo izazvala mnogo komentara i reakcija.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

17:40

Default images

Informacija koju je juče objavio B92, da je Srpsko nacionalno veće angažovalo agenciju u Vašingtonu koja će lobirati protiv nezavisnosti Kosova, pokrenula je mnogo reakcija i komentara da je o takvom jačanju pozicije Srbije zvanični Beograd trebalo da razmišlja mnogo ranije i ozbiljnije. Srpsko nacionalno veće je za 100.000 dolara mesečno angažovalo agenciju Venable, koja će lobirati u administraciji SAD.

Akcija SNV-a na lobiranju u SAD, prema mišljenju druge političke opcije Srba sa Kosova, ne može da utiče na promenu odnosa zvaničnog Vašingtona prema Kosovu. Oni pri tom podsećaju i na odnos SAD prema čelnim ljudima SNV-a Marku Jakšiću i Milanu Ivanoviću.

Ranđel Nojkić, član Srpske liste za Kosovo i Metohiju, kaže da se ne može očekivati da će to lobiranje u SAD, pogotovu SNV-a, biti uspešno ako su dva čelna člana SNV-a na crnoj listi SAD. Oliver Ivanović, nosilac Liste, kaže da nikakvo lobiranje za srpsku stvar ne može da smeta, ali da ne očekuje da u ovoj fazi, sada, nešto bude promenjeno. "To treba Vlada da radi i trebalo je to da uradi pre pet, šest ili 10 godina. Mislim da je kasno i da je to više marketinški potez nego što ima nekog efekta", kaže Ivanović.

Ideju o angažovanju lobista i stranih agencija na promeni stava međunarodne zajednice prema zvaničnom Beogradu pokrenuo je još premijer Srbije Zoran Đinđić, ali je ta inicijativa tada izazvala kritike njegovih političkih protivnika.

Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, kaže da problem ni tada nije bio u tome da su neki bili protiv. "Svi ovde dobro znaju snagu SAD, problem je što su hteli da lobiranje ide preko njih da bi mogli da se ugrade. Nažalost, to je vodeći princip kojim se rukovode donosioci odluka u Srbiji i moje iskustvo oko Kosova je da tu nema izuzetka", kaže Janjić.

Janjić navodi da 600.000 dolara - što se navodi kao suma za koju je angažovana agencija - nije puno, i ističe da bi Srbija mogla da izgubi milijarde dolara zbog propusta u pregovorima o statusu Kosova. Janjić ističe da je albanska strana samo za lobiranje u SAD izdvojila 10 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: