Lajčak: Bolja atmosfera

Izaslanik EU za crnogorski referendum ambasadorima u Briselu preneće da se predreferendumska situacija u Crnoj Gori poboljšala.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.05.2006.

07:46

Default images

Miroslav Lajčak kaže da će danas u Briselu reći da referendumski proces protiče u pozitivnoj atmosferi. On se danas sastaje sa ambasadorima Evropske unije, a ocenu je sinoć saopštio novinarima, posle razgovora u Podgorici s čelnicima dva referendumska bloka u Crnoj Gori.

Lajčak je podsetio da je krajem aprila, pri prethodnoj poseti Podgorici, bio zabrinut situacijom u Crnoj Gori, ali i ukazao na to da se ta situacija preokrenula u poslednje dve nedelje. "Sada je ključno očuvanje pozitivne atmosfere i da Crna Gora pokaže da je zrelo društvo", rekao je Lajčak. On je rekao da će Savet ministara EU u ponedeljak, 15. maja, usvojiti zaključke o referendumu u Crnoj Gori i da se ministri neće izjašnjavati o odnosima Beograda i Podgorice posle referenduma, 21. maja.

"Plaše narod Srbijom"

Predstavnici više od 20 zavičajnih udruženja Crnogoraca u Beogradu pozvali su sunarodnike da izađu na referendum i glasaju za opstanak zajedničke države, a vlast u Crnoj Gori optužili za manipulacije i plašenje naroda Srbijom. Predstavnik udruženja Zoran Kontić izjavio je da ti članovi udruženja žele bratsku, demokratsku, delotvornu zajednicu sa Srbijom. "Pozivamo braću u Crnoj Gori da kažu odlučno 'ne' podeli, svađi i vekovnoj sramoti koja će pasti na nas", izjavio je Kontić.

Jelko Kacin šef misije EP

Za šefa posmatračke misije Evropskog parlamenta u Crnoj Gori je izabran slovenački poslanik, Jelko Kacin.

Jelko Kacin, predsednik najveće slovenačke opozicione stranke i evropski poslanik, vodiće posmatračku misiju Evropskog parlamenta na predstojećem referendumu u Crnoj Gori. Jelko Kacin je već izvestilac Evropskog parlamenta za napredak SCG (bez Kosova) u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: