Savet za štampu: Kakve su novine

Izvestioci Saveta za štampu pri Medija centru ocenili da pisani mediji masovno krše osnovna pravila novinarske profesije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.05.2006.

15:19

Default images

Članovi Saveta predstavili su rezultate 13 mesečnih izveštaja objavljenih od marta prošle do aprila ove godine, a jednogodišnji rad Saveta pokazao je da postoji trend pada profesionalnog odnosa prema osnovnim standardima novinarstva, a da se tom padu najviše odupiru listovi Danas, Politika i Blic.

Jedna od ključnih mana štampe, prvenstveno tabloida, jeste preterana sklonost senzacionalizmu, kome podležu pretežno Kurir, Nacional i Press. Senzacionalizam, objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina i ogovaranja, zabeleženi su u više od 400 slučajeva, a kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava u 350 slučajeva.

Kršena su dva osnovna pravila novinarske profesije: da informacija, pre objavljivanja, treba da bude proverena iz najmanje dva izvora i da novinar treba da čuje i iznese stavove obe strane. U dnevnoj štampi uvedena je i praksa da se u mnogim tekstovima pojavljuje anonimni izvor, a autori i novinari često se ne obaziru na to što se tako dobijene informacije sutradan pokazuju kao proizvoljna nagađanja.

Jedan od izvestilaca Saveta Dušan Radulović kaže kako će novinarstvu glave doći neobrazovani, agresivni i novinari koji ne mare za sopstveni dignitet ni za ugled posla kojim se bave.

Članica Saveta Gordana Suša rekla je da između informacije kao osnovnog ljudskog prava i informacije kao robe postoji međuprostor koji bi trebalo rešiti medijskim zakonodavstvom. Prema njenim rečima, u medijima su prisutni prostakluk i vređanje elementarnih ljudskih prava i oni dolaze najčešće iz institucija kao što je Skupština Srbije.

Izvestilac Saveta Dragan Janjić rekao je da situacija u novinarstvu nije ružičasta, ali da su mediji dobrim delom takvi zato što im je takva politička elita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: