Država kao većinski vlasnik RTB Bor

Dan nakon naredbe o zatvaranju RTB Bora i kažnjavanju direktora zbog zagađenja, oglasio se i tamošnji sindikat.

Izvor: Beta

Subota, 06.05.2006.

13:21

Default images

Jedinstvena sindikalna organizacije Rudarsko-topioničarskog basena RTB Bor zatražila je od najviših državnih institucija da se promene uslovi privatizacije tog preduzeća i da država postane većinski vlasnik basena.

"Pokrenućemo inicijativu da država postane vlasnik Basena Bor sa 51 posto, kao i da radnici RTB-a imaju prava na akcije firme", izneo je stav predsedništva JSO, sindikalni aktivista Zvonimir Živaljević.

On je podsetio da je sindikat RTB-a predao republičkoj Skupštini potpise 7.000 članova te organizacije koji su se saglasili da "neće dozvoliti privatizaciju" ni jednog dela RTB-a dok se ne promeni član 48 Zakona o privatizaciji. Taj zakon predvidja da radnici nemaju prava na akcije, ukoliko je u firmi pokrenut proces restrukturiranja.

Živaljević je dodao i da je sindikat stopirao namere rukovodstva RTB-a da se radnici putem anketnog listića izjasne da li prihvataju dobrovoljni raskid radnog odnosa i uslove pod kojim bi to uradili. "Anketa zapravo predstavlja prijavni listić radnika i budući da još uvek nije usvojen socijalni program sa uslovima izjašnjavanja, mi smo bili prinudjeni da stopiramo ovu aktivnost rukovodstva", izjavio je Živaljević.

Vršilac dužnosti direktora RTB-a Borivoje Stojadinović rekao je, medjutim, da je anketa imala za cilj da se "skenira raspoloženje ljudi pre izjašnjavanja o dobrovoljnom napušptanju te firme". U RTB-u, preduzeću u kojem se očekuje da ove godine bude privatizovano, planira se otpuštanje 2.500 radnika po socijalnom programu republičke vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: