Ko će vladati Poljskom

Poljski predsednik odbacio kritike da ulazak populista i ultrakatoličkih nacionalista u vladu znači kompromitaciju Poljske u svetu.

Izvor: B92

Subota, 06.05.2006.

11:45

Default images

"Poljaci a ne svet odlučuju o tome ko vlada Poljskom. Poljska je suverena država, ishod izbora odlučio je kakav će biti raspored snaga u parlamentu. Nije o tome odlučio svet, već Poljaci i Poljakinje", rekao je jutros Leh Kačinjski poljskom radiju.

Posle osam meseci hronične političke krize, pošto se pokazalo da manjinska vlada konzervativne stranke Pravo i pravda nema snage ni da upravlja zemljom, a još manje za najavljenu ambicioznu društvenu reformu i moralni preporod Poljske, konzervativci su u petak ušli u koaliciju sa dve manje radikalne stranke opozicije.

Potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede postao je kontroverzni populista Andžej Leper, lider agrarne Samoodbrane, koji se proslavio blokadama poljskih puteva na čelu gnevnih farmera i uslovnim kaznama zatvora zbog izgreda ili vređanja i kleveta svojih političkih protivnika.

Takođe potpredsednik vlade i ministar prosvete i sporta je lider ultrakonzervativne nacionalističke Lige poljskih porodica Roman Gjertih od koga, prema procenama analitičara, preti katolički zemljotres u poljskom školstvu i još oštrija diskriminacija homoseksualaca.

Time je vlada obezbedila većinu od 248 poslanika u donjem domu parlamenta, Sejmu, a tih 18 glasova većine daje joj priliku da, kako je i htela, napravi radikalan zaokret od postkomunističke tranzicione Poljske i izgradi svoju IV Republiku.

Dobar deo poljskih medija dočekao je na nož ulazak Lepera i Gjertiha u vladu, a komentatori naglašavaju da u tom "paktu sa đavolom" mogu da izgube samo braća Jaroslav i Leh Kačinjski i njihova vladajuća stranka Pravo i pravda.

Isto misle i Poljaci i u anketi za dnevnik Gazeta Viborča - svega 17 odsto veruje da je nova većinska vlada dobitak za Kačinjske, dok 67 odsto ne želi Lepera kao premijera, a 64 odsto smtatra da u vladi ne bi trebalo da bude Gjertih.

Evropska unija ne planira nikakve sankcije prema Poljskoj, kao što je učinila u slučaju Austrije kada je u njenu vladu ušao radikalni Jerg Hajder.

Iako evropski mediji listom označavaju novu koaliciju kao vrlo rizičnu poker partiju braće Kačinjski, analitičari u Briselu ne isključuju da će i u slučaju Lepera na scenu stupiti "efekat Hajder", odnosno da će ulaskom u vladu sa neminovnim kompromisima izgubiti gro svojih populističkih birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: