Debate o kolonijalizmu u Francuskoj

Grupa poslanika zatražila da se ukine zakon po kome su predavanja o lošim stranama ropstva obavezna u školama u Francuskoj.

Izvor: B92

Subota, 06.05.2006.

11:23

Default images

Poziv oko 40 poslanika konzervativne stranke francuskog predsednika Žaka Širaka došao je usred uzavrele debate o kolonijalnoj prošlosti te zemlje, pošto će u sredu prvi put biti obeležen nacionalni dan sećanja na žrtve robovlasništva.

Dan sećanja, koji je proglasio sam Širak, poklapa se sa datumom kada je 2001. usvojen zakon kojim se robovlasništvo proglašava zločinom protiv čovečnosti, a od škola traži da lekcije o robovlasništvu uključe u nastavni program.
Poslanici se u svom zahtevu oslanjaju na predlog samog Širaka od januara da se u zakon ubaci i obaveza škola da predaju o "pozitivnoj ulozi" koju je Francuska igrala u bivšim kolonijama. Međutim, taj predlog je izbačen iz zakona. U saopštenju izdatom juče, poslanici su naveli da su svoj zahtev izneli zbog "brige o ravnopravnom tretmanu" prošlosti.

Robovlasništvo u Francuskoj je stavljeno van zakona 1794, ponovo legalizovano 1802, a konačno ukinuto 1848. godine. Najviše je bilo prisutno u francuskim kolonijama u Karibima, gde su Afrikanci dovođeni da rade na plantažama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: