Šef CIA podneo ostavku

Direktor američke Centralne obaveštajne službe Porter Gos neočekivano je podneo ostavku.

Izvor: B92

Subota, 06.05.2006.

09:49

Default images

"Vodio je CIA pouzdano", rekao je predsednik SAD Džordž Buš, objavljujući Gosovu ostavku iz Ovalnog kabineta Bele kuće, dok je šef CIA stajao pored njega. Buš je rekao i da je Gos "pomogao da zemlja postane sigurnije mesto", kao i da se mora dobiti rat protiv terorizma. Gos je kazao da je agencija ponovo vrlo uravnotežena i da plovi dobro.

CIA se još bori da povrati poverenje javnosti posle neuspeha da spreči najteži teroristički napad na SAD, 11. septembra 2001, kao i zbog iznošenja obaveštajnih podataka na osnovu kojih su SAD napale Irak.

Buš nije naveo ko će naslediti Gosa, bivšeg kongresmena iz Floride, šefa Komiteta za bezbednost i bivšeg agenta CIA, koji se na čelu te organizacije nalazio od septembra 2004. godine.

General Majkl Hejden glavni kandidat

Visoki američki zvaničnici su u međuvremenu nagovestili da je glavni kandidat za tu funkciju vazduhoplovni general Majkl Hejden.

General Hejden je glavni zamenik direktor Nacionalne bezbednosti Džona Negropontea, koji je zadužen da koordiniše aktivnosti svih 16 službi koje čine američku obaveštajnu zajednicu. Hejden je do pre godinu dana, kada je postavljen na mesto drugog čoveka obaveštajne zajednice, bio direktor Agencije za nacionalnu bezbednost.

Od decembra prošle godine, Hejden je agresivno zagovarao plan administracije predsednika Džordža Buša, koji predviđa i da obaveštajne službe mogu lakše i bez naloga da nadziru građane. General Hejden važi za jednog od arhitekata tog plana. Američi zvaničnici izjavili su da bi eventualno imenovanje Hejdena za šefa CIA moglo da bude objavljeno već u ponedeljak.

Funkciju direktora obaveštajne zajednice, koja nosi velika ovlašćenja i koju obavlja Džon Negroponte, Bušova administracija je uvela u okviru bezbednosnih reformi započetih posle terorističkih napada u SAD u septembru 2001. godine. Do tada, nadzor nad obaveštajnom zajednicom formalno je obavljao direktor centralne bezbednosti, koji je ujedno bio i šef CIA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: