Strana štampa o Mladiću i EU

Američka štampa komentariše zastoj u približavanju Srbije EU zbog još jednog neispoštovanog roka za Ratka Mladića.

Izvor: B92

Subota, 06.05.2006.

09:47

Default images

Vašington tajms i Njujuork tajms u uvodnicima komentarišu najnoviji zastoj, javlja Glas Amerike. "Predaja zloglasnog ratnog zločinca izgleda kao mala cena koju Srbija treba da plati za približavanje Evropskoj uniji. Posle užasnog konflikta, kojim je propraćen raspad Jugoslavije, ne bi trebalo da postoji sumnja u svesti ijednog Srbina da obećavajuća budućnost leži u Evropskoj uniji", piše Njujork tajms.

List ukazuje da premijer Vojislav Koštunica nije ispunio obećanje o izručenju Mladića i postavlja pitanje da li Koštunica jednostavno nema političku moć da uhapsi Mladića ili se plaši političkih posledica?

"Konačno je ove nedelje Evropa pokazala zube lošim momcima... Ne Iranu, naravno, ali mnogo manje opasnoj i mahom poslušnoj vladi Srbije... A Srbija jeste slaba. Ne predstavlja opasnost svojim susedima i nema nikakvu moć da utiče na zapadne sile koje traže da im se povinuje", piše Vašington tajms.

List konstatuje da je nezadovoljstvo EU opravdano i da je obustava razgovora sa Beogradom usledila posle niza jasnih upozorenja, ali i upozorava da suspendovanje razgovora sa EU "ugrožava dugogodišnje napore Srbije da uveri Evropu da je prebrodila probleme devedesetih" i da bi moglo da "uništi očevidno najbolju šansu Srbije da postane normalna evropska zemlja".

I Ekonomist o Mladiću

Britanski Ekonomist piše da će, ako Ratko Mladić bude uhapšen čak samo nekoliko sati pre 11. maja, kada je zakazana sledeća runda pregovora Brisel - Beograd, ti pregovori gotovo sigurno biti nastavljeni kao što je i planirano.

Londonski nedeljnik, kako prenosi BBC na srpskom, konstatuje da je medju nagradama za izručenje generala Hagu i primanje Srbije u NATO-program Partnerstvo za mir.

"A kao gest dobre volje u pogledu strahovanja Srbije zbog moguće nezavisnosti Kosova, sačinjeni su planovi kojima se garantuju status i vlasništvo nad srpskim manastirima u pokrajini. Diplomatski napori sada, medjutim, nisu usmereni na zahvaljivanje Srbiji, već na ograničavanje štete od potencijalnog fijaska", ocenjuje Ekonomist.

Vašington je, s druge strane, zabrinut zbog mogućih posledica eventualne nezavinosti Kosova po čitav region. Jedan neimenovani američki zvaničnik je za Ekonomist rekao da se "puštanje Kosova da ode svojim putem i dozvoljavanje radikalima, koji podržavaju Mladića, da Srbiju ponovo uvedu u mračnu izolaciju, ne može baš nazvati velikim uspehom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: