Mesić i Čejni o ulasku u NATO i EU

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić i potpredsednik SAD Dik Čejni razgovarali i o stanju u regionu i odnosima Hrvatske i SAD.

Izvor: B92

Subota, 06.05.2006.

14:08

Default images

Mesić je u kratkoj izjavi posle sastanka u Dubrovniku potvrdio da je Čejnija upoznao sa željama Hrvatske da "zemlje jugoistočne Evrope što pre dobiju priliku za uključivanje u EU" i da će Hrvatska kao lider u regionu doprineti tome i prva ispuniti kriterijume i standarde za uključivanje u EU i NATO.

Na sastanku se, prema njegovim rečima, nije govorilo o spornom članu 98, odnosno o sporazumu o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji je proteklih meseci bio jedan od razloga zategnutih odnosa između Zagreba i Vašingtona.

Hrvatska strana upoznala je visokog gosta iz SAD s koracima koji se preduzimaju u sklopu borbe protiv globalnog terorizma, posebno o učešću Hrvatske u mirovnoj misiji u Avganistanu, napominjući da "Hrvatska pridonosi maksimalno koliko može", rekao je Mesić. Čejni je, prema Mesićevim rečima, pozdravio angažman Hrvatske u Avganistanu i najavljeno povećanje hrvatskog kontigenta u toj misiji sa 50 na 150 vojnika sredinom godine.

Mesić je rekao da se razgovaralo i o drugim regijama, posebno o krizama na Bliskom istoku za koje je rečeno da su "generator globalnog terorizma", koji je najteži problem savremenog sveta.

Na pitanje novinara kada Hrvatska treba da dobije poziv za NATO, Mesić je kazao da se "nije razgovaralo o datumima", ali da je s hrvatske strane naznačeno da je 2008. godina strateški cilj.

Govoreći o slaboj podršci hrvatske javnosti za ulazak zemlje u NATO, on je ocenio da je to "prolazna situacija i da će se u javnosti dobiti podrška i za EU i za NATO", dodajući da su sve zemlje koje su u te organizacije ušle ranije profitirale od te odluke. "NATO nije samo vojni savez, to je organizacija koja štiti i promoviše određene civilizacijske vrednosti. Hrvatska pripada evropskom civilizacijskom krugu i jasno da nam je mesto u NATO savezu", rekao je Mesić.

Blokade i protesti

Dolazak američkog potpredsednika praćen je izuzetnim merama obezbeđenja, koje su već izazvale proteste većine građana Dubrovnika, zbog gotovo potpune blokade saobraćaja u gradu.

Zbog Čejnijevog boravka u gradu potpuno je zatvorena 25 kilometara duga saobraćajnica od aerodroma do grada i hotela Palas, gde je smešten visoki gost. Na svakih 100 metara od aerodroma Ćilipi do grada, raspoređeni su pripadnici specijalne i osnovne policije, a sva parkirana vozila na ulicama kojima će proći delegacija su uklonjena.

Sa trase puta kojom se delegacija kreće, kao i iz delova grada koje će Čejni posetiti, uklonjeni su i svi poštanski sandučići, kante za otpatke i svi kontejneri, zavareni su kanalizacijski šahtovi i cevi saobraćajnih znakova. Građani su obavešteni da treba da zatvore prozore koji gledaju na ulice kojima će prolaziti kolona.

Od srede do ponedeljka zabranjen je saobraćaj brodova na 200 metara ispred Dubrovnika, što je građane posebno ogorčilo, najviše zbog bojazni da će strog režim nanati štetu boravku turista iz čak tri velika turistička broda - "kruzera", koji su usidreni pred lukom i čiji putnici cekaju da posete turističke znamenitosti Dubrovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: