BiH i EU o vizama

Bosna i Hercegovine i EU će 30. maja u Briselu početi pregovore o liberalizaciji viznog režima.

Izvor: B92

Subota, 06.05.2006.

11:35

Default images

Predstavnici Direktorata za unutrašnje poslove i slobodno kretanje EU srešće se sa predstavnicima BiH kako bi razgovarali o postepenom ukidanju viza. Zamenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Renco Davidi rekao je da će se "u prvoj fazi razgovarati o liberalnijem viznom režimu za određene kategorije - intelektualce, studente, ljude s posebnim potrebama, biznismene".

"Vremenom će se ići na sniženje cena viza i na njihovo davanje na duži vremenski period. Ali, to zavisi od zemalja članica Šengenskog sporazuma", izjavio je Davidi za Dnevni avaz. On je rekao da od ovog meseca Poljska, Češka i Slovenija građanima BiH vize izdaju besplatno.

Davidi je rekao da od brzine toka integracija određene zemlje u EU zavisi i vizni režim, te da ne postoji spisak obaveza koje određena zemlja mora ispuniti kako bi joj se ukinule vize, već da se odluka o tome donosi na osnovu procene koliko je neka zemlja u stanju da se suoči sa određenim izazovima.

"Jako je bitan vremenski okvir u kome se zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i određena zemlja dobije status kandidata. Kada prođete tu kapiju, bezvizni režim postaje vrlo izvestan i blizu", rekao je Davidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: