Šta će značiti "siva zona"

Referendumski rezultat u "sivoj zoni" će značiti da je politička volja građana za ukidanje državne zajednice, smatra Filip Vujanović.

Izvor: B92

Subota, 06.05.2006.

13:27

Default images

Crnogorski predsednik Filip Vujanović kaže da bi takav rezultat značio da nije ostvaren zakonski uslov nezavisnosti, ali da je iskazana većinska politička volja građana za nezavisnost.

Vujanović je kazao da je država pokazala odlučnost da spreči incidente tokom referenduma sa jasnom porukom da volja građana mora biti slobodno izražena kako bi referendum bio demokratski, a njegov rezultat opšteprihvaćen.

On je rekao da tokom referendumske kampanje sa srpskim zvaničnicima nije bilo kontakata o eventualnom redefinisanju odnosa Crne Gore i Srbije ili nekom drugom državnom ustrojstvu, prenosi RTCG.

"Uveren sam da je izvesnost ishoda nezavisne Crne Gore razlog što je premijer Vojislav Koštunica odbio dijalog, ne želeći da porukom evropskih odnosa dve države utiče na ishod referenduma", rekao je Vujanović, dodavši da će nezavisna Crna Gora i Srbija svakako imati odnose izvan sadržaja evropskih standarda, jer ih njihova ukupna bliskost obavezuje na to.

Crnogorski studenti iz Beograda na referendum

Studentski pokret "Njegoš", koji okuplja crnogorske studente na školovanju u Beogradu, tokom vikenda prikupljaće potpise onih koji žele da organizovano idu na referrendum. Do sada se prijavilo oko 1.500 studenata, a očekuju da će taj broj, kako se bude bližio 21. maj, biti sve veći.

"Pošto mi fizički nismo u mogućnosti da budemo u Cg gde se vodi glavna bitka za zajedničku državu SCG, zbog naših fakultetskih obaveza u Beogradu, mi smo odlučili da organizujemo skup da animiramo što veći broj studenata i da ih informišemo da organizujemo zajednički odlazak, zajedničko slavlje 21. maja i zajednički povratak u Beograd", kaže Marko Pekić iz "Njegoša".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: