Imovina silom u ruke državi

Predsednik Bolivije Evo Morales silom vraća bolivijska nacionalna bogatstva iz ruku multinacionalnih kompanija.

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2006.

22:10

Default images

Evo Morales, jedini je lider u svetu koji je Međunarodnom prazniku rada dao i pravi revolucionarni prizvuk. Naredio je svim stranim kompanijama koje eksploatišu naftu i gas u Boliviji da od sada proizvode plasiraju preko državnih organa Bolivije.

"Vlasništvo nad naftom i gasom od ovog trenutka prelazi u ruke države Bolivije i pod kontrolu naroda Bolivije. To je rešenje za socijalne i ekonomske probleme naše zemlje. Kad budemo povratili kontrolu nad prirodnim bogatstvima, stvorićemo nova radna mesta. Došao je kraj pljačkanju koje sprovode multi-nacionalne kompanije", rekao je Morales.

Stranim kompanijama se dekretom naređuje da u roku od šest meseci potpišu nove ugovore o ekpsloaticiji nafte i gasa, pri čemu će većinsku kontrolu dobiti država Bolivija. U protivnom, strane kompanije mogu ostati bez dozvole za rad. Iako je Bolivija značajan izvoznik energenata, stručnjaci smatraju da najnovija situacija neće uticati na tržište. "Neće to mnogo uticati, jer Bolivija nema toliko nafte i gasa, tako da će to biti relativno mali poremećaj na svetskom energetskom tržištu", kazao je berzanski analitičar Dejvid Vajs.

U međuvremenu, bolivijska vojska kontroliše neka od nalazišta nafte u Boliviji. Morales, prvi predsednik iz redova indijanskih domorodaca, prvo je privukao pažnju zalaganjem za slobodno tradicionalno korišćenje biljke koke, koja se u Boliviji gaji vekovima. Sada je poslovnim krugovima u svetu nogo važnije to što on kaže su nafta i gas samo početak, a da uskoro slede rudnici, šume i obradiva zemlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: