Berluskoni podneo ostavku

Tri nedelje posle izbora, Silvio Berluskoni zvanično je podneo ostavku na mesto premijera Italije.

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2006.

19:05

Default images

Tesno poraženi lider „desnog centra“ prethodno je odbijao da prizna izbornu pobedu Romana Prodija i time mu omogući da formira novu Vladu. Predajom ostavke predsedniku Italije Karlu Azelju Čampiju Berluskoni je otvorio put za imenovanje lidera „levog centra“ Romana Prodija za mandatara za sastav nove vlade.

Posle upornog odbijanja da prizna rezultate izbora na kojima je izgubio sa svega 25.000 glasova razlike, Berluskoni je prošle nedelje popustio i saopštenjem najavio podnošenje ostavke. Saopštenju je prethodio izbor novih predsednika iz redova pobedničke koalicije levog centra u oba doma italijanskog parlamenta.

Očekuje se da će predsednik Čampi, koji ovog meseca takođe napušta položaj, od Berluskonija zatražiti da bude vršilac dužnosti premijera do formiranja nove Vlade. Na Čampija, istovremeno, raste pritisak da već ove nedelje imenuje Romana Prodija.

Pre nego što je uručio ostavku, Silvio Berluskoni održao je poslednji sastanak svoje vlade. Inače, Berluskoni koji je na vlast došao 2001., italijanski je premijer sa najdužim stažom na toj funkciji od Drugog svetskog rata. On je i najbogatiji Italijan, a njegovo bogatsvo procenjeno je na oko devet milijardi evra. Vodi poslovnu imperiju u koju spada najveća privatna radiotelevizisjka mreža u zemlji, bavi se nekretninama, osiguranjem i izdavaštvom, a vlasnik je i jednog od najuspešnjijih italijanskih klubova - Milana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: