"Prva meta će biti Izrael"

Izrael će biti prva meta Irana u odgovoru na loše akcije SAD, kaže admiral Iranske revolucionarne garde Mohamad Ebrahim Dehkani.

Izvor: Beta

Utorak, 02.05.2006.

15:18

Default images

"Gde god Amerika uradi nešto loše, naša prva meta biće Izrael", rekao je admiral Dehkani iranskoj studentskoj novinskoj agenciji ISNA.

SAD tvrde da žele da nuklearno pitanje Irana reše diplomatskim putem, ali nisu isključile mogućnost vojne akcije. Zapad strahuje da Teheran svoj nuklearni program koristi za proizvodnju oružja, dok Iran tvrdi da obogaćeni uranijum koristi za proizvodnju struje.

Zvaničnici Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Rusije, Kine i SAD razmotriće danas na samitu u Parizu eventualne akcije međunarodne zajednice protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa.

Iran obogatio uranijum na 4,8 odsto, nedovoljno za oružje

Iran je obogatio uranijum na 4,8 procenta ali ga neće obogaćivati preko pet odsto, saopštila je danas iranska agencija za atomsku energiju. Iran će na ovaj način nivo obogaćivanja uranijuma održati na nivou koji se koristi za nuklearne elektrane.

Stručnjaci tvrde da je obogaćivanje uranijuma od tri do pet odsto nizak nivo i da se on koristi za nuklearne reaktore. Uranijum bi morao da bude obogaćen mnogo više, 80 odsto i dalje, da bi se koristio za nuklearno oružje.

Iran je krajem aprila saopštio da je obogatio uranijum na više od četiri odsto. Pre toga, Teheran je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju obavestio da je obogatio uranijum za 3,6 odsto, što je i IAEA potvrdila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: